Methanol

Methanol kopen? Methylalcohol (oftewel methanol) is een alcohol met als brutoformule: CH3OH (CH4O). De stof wordt vaak een primaire alcohol genoemd. Het is een vluchtige, kleurloze en brandbare vloeistof met een alcoholische geur wat veel weg heeft van Ethanol.

Methanol is een polair oplosmiddel en kreeg de naam ‘houtalcohol’, omdat het ooit voornamelijk geproduceerd werd voor de destillatie van hout. In België staat het ook wel bekend als ‘brandalcohol’. 

... Lees meer
17 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Wat is methanol?

Bij een alcoholische gisting van een mengsel waarin pentosen bevinden, kan methanol ontstaan. Methanol is een van de meest gebruikte grondstoffen in de chemische industrie. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als energiebron in brandstoffen.

Methanol als energiedrager

Methanol kan ook worden ingezet als energiedrager. Dit komt omdat vloeibare methanol makkelijker op te slaan is dan waterstof en aardgas. De energiedichtheid is lager, omdat het gedeeltelijk uit verbrand methaan bestaat.

Methanol als brandstof

Naast dat methanol als energiedrager kan worden gebruikt, is één van de toepassingen dat de stof geschikt is als brandstof. Dit is mogelijk wanneer het zich in pure staat bevindt of in combinatie met andere brandstoffen. Men geeft ook vaker de voorkeur aan methanol, dan aan waterstof. Dit komt omdat dit eenvoudiger en veiliger getransporteerd en opgeslagen kan worden. Echter hangen er ook nadelen aan deze stof. Één daarvan is dat deze stof minder vluchtiger is dan waterstof en op lagere temperaturen ontbrandt. Dit kan het lastiger maken om bij koude buiten temperaturen een motor te starten.

Verdere voordelen van methanol

Methanol kent naast zijn lage energiedichtheid nog andere voordelen. Zo is het bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar en heeft een lage toxiciteit. Daarnaast blijft de stof niet hangen in aërobe of anaërobe. Aërobe is een omgeving met zuurstof en anaërobe zonder zuurstof.

Aangezien methanol goed mengbaar is met water en biologisch afbreekbaar is, is de kans klein dat het zich ophoopt in grondwater, oppervlaktewater of in de lucht.

Veilig werken met methanol

Methanol is een giftige stof en dient voorzichtig behandeld te worden. Deze stof gebruiken als schoonmaakmiddel wordt daarom afgeraden. 

Het is een licht ontvlambare stof waarbij ook de damp ontvlambaar is. Het inslikken, contact met de huid en inademing kan gevaarlijk zijn. Draag altijd beschermende kleding zoals bijvoorbeeld een labjas, mondmasker en handschoenen. Adem nooit de stof, rook, nevel of damp in die vrijkomt van de stof. 

Daarnaast is het voor de veiligheid belangrijk om methanol verwijderd te houden van warmte, hete oppervlakken, vonken en open vuur.

Methanol kopen bij InstruLabo

InstruLabo heeft diverse soorten methanol dat in verschillende hoeveelheden af te nemen is. Heeft u nog vragen over dit artikel of over één van de andere chemicaliën of oplosmiddelen? Neem dan gerust contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag te woord staan.

Search engine powered by ElasticSuite