Methyleenblauw

16 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
per pagina

Methyleenblauw heeft als brutoformule C16H18CIN3S en de stof wordt ook wel mehthyl(een)thioniniumcloride genoemd. Methyleenblauw is een zout die zowel als medicijn als kleurstof gebruikt kan worden. In een geoxideerde toestand is methyleenblauw diepblauw van kleur. De stof wordt onder andere in de microbiologie gebruikt voor het aankleuren van preparaten. Oplossingen van de stof worden in de analytische chemie veel als redox indicator gebruikt. 

Toepassingen van methyleen

Een eigenschap van methyleenblauw is dat een dode cel wel wordt gekleurd, maar een levende niet. Het wordt heel goed opgenomen door kleistoffen en organische stoffen. De stof kan ook worden gebruikt om schimmels en parasitaire protozoa te doden. Dit is dan vaak in combinatie met andere stoffen. 

Verder kent methyleenblauw veel toepassingen in de medische industrie. Het was ook de eerste scheikundige verbinding die werd ingezet als geneesmiddel. 

Wat doet methyleenblauw?

Methyleenblauw is een synthetische kleurstof die gebruikt wordt als een indicator in chemische reacties en als een behandeling voor vergiftiging door cyanide en methemoglobinemie. Het wordt ook gebruikt als een kleurstof voor biologische preparaten en in de microbiologie.

Waar zit methyleenblauw in?

Methyleenblauw is een organische kleurstof die van nature niet voorkomt in voedingsmiddelen en dranken. Het wordt echter gebruikt als een kleurstof voor medicijnen en als een reagens bij laboratoriumexperimenten. Methyleenblauw wordt ook gebruikt als een antiseptisch middel en als een behandeling voor bepaalde medische aandoeningen, zoals methemoglobinemie en malaria. Het kan ook worden gebruikt als een kleurstof voor textiel, papier en inkt. Methyleenblauw wordt soms gebruikt als een kleurstof in sommige cosmetica en haarverzorgingsproducten, maar wordt over het algemeen niet beschouwd als veilig voor inwendig gebruik. Bij inademing of inname kan methyleenblauw schadelijke effecten hebben op de gezondheid, zoals irritatie van de luchtwegen en gastro-intestinale problemen.

Methyleenblauw veiligheid

Symptomen van blootstelling aan methyleenblauw kunnen zijn braken, misselijkheid en krampen. Bij inademing van de stof is het van belang om voor voldoende frisse lucht te zorgen en bij twijfel of aanhoudende klachten moet er een arts geraadpleegd worden. Bij huidcontact met de stof moet deze met water worden afgespoeld en bij twijfel of aanhoudende klachten moet er een arts geraadpleegd. Als methyleenblauw in de ogen terecht komt dan moeten deze met water worden gespoeld en bij twijfels of aanhoudende klachten moet er een oogarts geraadpleegd worden. In het geval van inslikken van de stof moet de mond met water worden gespoeld, dit kan alleen als de persoon in kwestie bij bewustzijn is. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden.

Draag tijdens het werken met methyleenblauw voldoende bescherming om zo veilig mogelijk aan het werk te kunnen gaan. Denk aan beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbescherming

Methyleenblauw bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van chemicaliën tot bescherming en laboratorium glaswerk. Voor al u laboratorium werkzaamheden kunt u bij ons terecht. Zo hebben wij ook een groot aanbod aan methyleenblauw. Wij hebben methyleenblauw van verschillende merken, verschillende soorten en in verschillende hoeveelheden. 

Methyleenblauw kopen?

Bent u geïnteresseerd in het methyleenblauw van InstruLabo of in een van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen zeker contact met ons op. We hebben bij InstruLabo professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen. 

Search engine powered by ElasticSuite