Methyloranje

Methyloranje is een organische verbinding met als formule C14H14N3NaO3S. De stof hoort bij de klasse van aromatische azo-kleurstoffen. Bij kamertemperatuur komt methyloranje voor als een oranje poeder dat slecht oplost in water, maar goed in primaire, laagmoleculaire alcoholen, zoals ethanol, en andere organische oplosmiddelen. Methyloranje komt voor als een vaste oranje stof en heeft een dichtheid van 1,28 g/cm³ en een smeltpunt van >300 °C. In sommige situaties wordt methyloranje gebruikt als indicator. Bekijk voor alle opties aan methyloranje oplossing en andere chemicaliën ons volledige assortiment en bestel eenvoudig online.

... Lees meer
9 producten
Sorteer op

Synthese van methyloranje

De synthese van methyloranje is relatief eenvoudig: een zure oplossing van p-aminobenzeensulfonzuur wordt toegevoegd aan een sterk gekoelde waterige oplossing van natriumnitriet. Tot dan toe is er nog geen sprake van methyloranje. Na verder koelen met ijs slaat het diazoniumzout neer. Vervolgens wordt er voor het creëren van methyloranje een alkalische oplossing van N, N-dimethylaniline bereid en toegevoegd aan de emulsie van diazoniumzout. Een azo-koppeling vindt plaats en het preparaat wordt na een half uur roeren geïsoleerd uit de moederloog door filtratie. Na die handeling is de synthese van methyloranje voltooid.

Methyloranje als indicator

Methyloranje kent allerlei toepassingen, waaronder in het analytisch laboratorium. Hier wordt de stof onder andere als pH-indicator ingezet om bij zuur-basetitraties het equivalentiepunt te bepalen. Methyloranje is hier zeer geschikt voor, omdat de stof een duidelijke kleuromslag ondergaat. Het omslaggebied van methyloranje ligt tussen pH 3,1 en 4,4. Methyloranje kleurt bordeauxrood bij een lagere pH dan 3,1. Is de pH hoger dan 4,4, dan heeft methyloranje de kenmerkende roodoranje kleur.

Veiligheid bij werken met methyloranje

Net als bij andere chemicaliën is het ook bij methyloranje van belang om voorzichtig te werk te gaan. De stof is een chemische verbinding en kan schade toebrengen aan het menselijk lichaam. Zorg daarom altijd voor de nodige bescherming in de vorm van handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming. Ook deze producten zijn online beschikbaar bij InstruLabo.

Komt u toch in contact met methyloranje? Dan is het belangrijk om uw huid goed af te spoelen met water. Mocht methyloranje in uw oog komen, dan moet u ook de ogen gedurende een aantal minuten goed spoelen met water. Heeft u methyloranje in uw mond gekregen of ingeslikt? Dan is het belangrijk om de mond te spoelen en direct veel water te drinken. Raadpleeg ook onmiddellijk een arts. Bij inademing van methyloranje is het belangrijk om voor voldoende frisse lucht te zorgen. Twijfelt u over uw gezondheid of heeft u klachten? Raadpleeg dan een arts.

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan methyloranje zijn malaise, misselijkheid en irriterende effecten.

Chemicaliën kopen bij InstruLabo

In het assortiment van InstruLabo vindt u veel uiteenlopende producten, waaronder verschillende opties aan methyloranje oplossing. Ook voor andere chemicaliën vindt u de juiste producten in ons aanbod. Daarnaast bieden we allerlei gebruiksartikelen aan van zowel metaal als kunststof, die van pas komen bij het werken met methyloranje en andere chemicaliën. Bekijk de verschillende collecties om de juiste producten te vinden. Komt u er niet helemaal uit of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag verder met professioneel advies.

Search engine powered by ElasticSuite