Methylpropaan

Methylpropaan heeft als brutoformule C4H10 en wordt ook wel isobutaan genoemd. Het is een licht ontvlambaar kleurloos gas en is geurloos. Methylpropaan is een structuurisomeer van butaan. Methylpropaan heeft een tertiaire koolstof en is het eenvoudigste molecuul met een tertiaire koolstof. Het smeltpunt van isobutaan is 40-240 K en het kookpunt is 260-264 K. Het wordt voornamelijk als koelmiddel gebruikt. Verder wordt het als drijfgas in spuitbussen gebruikt. 

... Lees meer
8 producten
Sorteer op

Kenmerken van methylpropaan

Methylpropaan of isobutaan wordt omgezet van butaan in een proces dat isomerisatie wordt genoemd. Methylpropaan is een vertakte verbinding van butaan. Deze verbindingen worden ook wel structuurisomeren genoemd. Structuurisomeren zijn stoffen die met elkaar overeenkomen doordat ze evenveel en dezelfde atomen bevatten, maar de isomeren zijn niet identiek. Ze verschillen dus van elkaar door de manier waarop de atomen met elkaar verbonden zijn. Deze stoffen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, omdat ze erg veel op elkaar lijken. 

Toepassingen van methylpropaan

Methylpropaan is vergelijkbaar met een gas zoals propaan. Methylpropaan wordt veel als koelmiddel gebruikt  in koelkasten en airco systemen. Dit is namelijk een milieuvriendelijker alternatief voor de chloorfluorkoolstofverbindingen. Ook wordt de stof vaak als drijfgas in spuitbussen ingezet. Het gas zorgt ervoor dat de inhoud van de spuitbus onder druk staat, zodat het naar buiten kan worden geduwd wanneer het ventiel wordt ingedrukt. 

Methylpropaan bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen wij alles voor in het laboratorium, van chemicaliën en laboratorium glaswerk tot bescherming. Ook hebben we meerdere opties aan kwalitatief goede methylpropaan. Het methylpropaan van InstruLabo is er in chloor en in broom. Bekijk ons complete assortiment voor verschillende chemicaliën en andere laboratoriumbenodigdheden.

Heeft u nog vragen over het methylpropaan van InstruLabo of over één van onze andere producten? Neem dan zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

Search engine powered by ElasticSuite