Mierenzuur

Mierenzuur kopen? Mierenzuur van het merk ‘Chem-Lab’ is verkrijgbaar bij InstruLabo in donker glazen potjes van 1 liter. Bekijk hier het assortiment mierenzuur wat bestaat uit mierenzuur 10% in water en methanol met 0,1% mierenzuur. U kunt ook eens kijken bij het volledige chemicaliën assortiment.

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Wat is mierenzuur?

Mierenzuur is een carbonzuur wat zeer corrosief is. De brutoformule is CH2O2 (ook wel bekend als HCOOH). Mierenzuur is het eenvoudigste carbonzuur en stond vroeger daarom eerder bekend als ‘hydrogeencarbonzuur’. Mierenzuur komt veel voor in levende wezens en in planten. Mieren gebruiken deze stof als aanval of als zelfverdediging, vandaar de naam ‘mierenzuur’. Daarnaast komt deze stof ook voor bij bijvoorbeeld wespen, bijen, hommels en zelfs brandnetels.

Toepassingen van mierenzuur

Een belangrijke toepassing van mierenzuur is dat het gebruikt wordt als conserveermiddel en antibacterieel middel in bijvoorbeeld veevoer. Mierenzuur onderdrukt bepaalde vervalprocessen en zorgt ervoor dat het voer langer zijn voedingswaarde behoudt, en dus wordt het veel gebruikt om wintervoer voor vee te bewaren. 

Echter in het laboratorium wordt mierenzuur vaker gebruikt in reinigingsmiddelen als ontkalkingsmiddel en antisepticum. Mierenzuur is een belangrijke stof in de synthese van veel organische stoffen. In combinatie met alcoholen worden er esters (chemische koolstofverbinding) gevormd, die als oplosmiddel of geurstof gebruikt worden. 

Daarnaast wordt mierenzuur ook gebruikt in de leer- en textielindustrie als looi- of bijtmiddel. 

Mierenzuur kopen bij InstruLabo

U bent op zoek naar mierenzuur? Bij InstruLabo is mierenzuur verkrijgbaar in flesjes van 1 liter. Heeft u nog vragen over mierenzuur of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Search engine powered by ElasticSuite