N-Octaan

N-Octaan is een koolwaterstof uit de groep van alkanen. De stof heeft als brutoformule C8H18. De stof komt voor als een kleurloze vloeistof met een kenmerkende geur, die onoplosbaar is in water. N-Octaan heeft een dichtheid van 0,70 g/cm³, een smeltpunt van −57 °C, een kookpunt van 126 °C en een vlampunt van 13 °C. De stof is bekend als een bestanddeel van benzine. N-octaan wordt gewonnen uit aardolie. Octaan bezit in totaal 18 structuurisomeren. Wanneer de enantiomeren worden meegeteld bestaan er 24 stereo-isomeren.

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Toepassingen

N-Octaan kent verschillende soorten toepassingen in verschillende industrieën. Door de afwezigheid van enige functionele groepen is de stof een zeer weinig reactieve verbinding. Het wordt hierom vooral als oplosmiddel gebruikt.

Veiligheid rond n-octaan

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij n-octaan van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming zoals beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming.

Indien de stof toch in contact met de huid komt moet deze goed met water worden afgespoeld. In het geval van huidirritatie moet er een arts geraadpleegd worden. Na oogcontact met n-octaan moeten de ogen voorzichtig worden gespoeld met water voor een aantal minuten. Bij twijfels of aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet bij een ongeval of onwel voelen onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. Bij inademing van de stof moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden en bij twijfels of aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten na blootstelling aan n-octaan zijn irritatie, gevaar bij inademing, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid en een  narcotische werking.

N-Octaan bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van verschillende optische instrumenten tot laboratorium glaswerk, monstervoorbereiding, chemicaliën en natuurlijk ook nog voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maken. Zo vindt u dus ook verschillende opties aan n-octaan bij InstruLabo. Deze bieden wij aan in verschillende soorten. Bekijk voor alle opties de volledige collectie. 

N-Octaan kopen?

Bent u geïnteresseerd in het n-octaan van InstruLabo of in één van de andere laboratoriumartikelen die wij aanbieden? Neem indien u nog twijfels of vragen heeft zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste laboratoriumartikelen.

Search engine powered by ElasticSuite