Natrium jodide

Natrium jodide valt onder de noemer chemicaliën, heeft als brutoformule NaI en is het jodidezout van natrium. De stof komt onder normale omstandigheden voor als een witte kristallijne vaste stof die goed oplosbaar is in water. In oplossing is natrium jodide instabiel. De stof wordt onder invloed van licht omgezet in di-jood, waardoor oplossingen van dit zout na een tijdje geel beginnen te worden. Natrium jodide heeft een dichtheid van 3,67 g/cm³, een smeltpunt van 662 °C en een kookpunt van 1304 °C. De stof is ook goed oplosbaar in water. De oplosbaarheid van natrium jodide in water is namelijk 1793 g/L. Bekijk hieronder ons volledige aanbod voor alle opties aan natrium jodide en bestel eenvoudig online.

... Lees meer
14 producten
Sorteer op

Toepassingen van natrium jodide

Natrium jodide kent meerdere toepassingen in verschillende industrieën. Zo wordt de stof bijvoorbeeld gebruikt bij de behandeling van jodiumdeficiëntie. In dat geval wordt natrium jodide toegevoegd aan keukenzout, zodat mensen met een jodiumtekort de stof binnenkrijgen via het dagelijkse eetpatroon. Verder wordt natrium jodide gebruikt in de Finkelstein-reactie om een chlooralkaan in een joodalkaan om te zetten. Dit berust op de onoplosbaarheid van natriumchloride in aceton als een drijvende kracht. Met thallium gedoteerd natrium jodide wordt gebruikt in scintillatiemeters voor gammastraling, onder andere in gammacamera's.

Veiligheid bij werken met natrium jodide

Net als bij andere chemicaliën is het ook bij natrium jodide van belang om met beleid om te gaan met de chemische stof. Daarom is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen wanneer u gaat werken met natrium jodide of andere stoffen. Denk hierbij aan het dragen van de juiste veiligheidsmiddelen, waaronder labjassen, oogbescherming en handschoenen.

Komt uw huid onverhoopt toch in contact met natrium jodide? Zorg dan dat u de huid goed wast met water. Wanneer natrium jodide in uw ogen komt, is het van het grootste belang om die goed te spoelen met stromend water. Heeft u de stof ingeslikt? Spoel dan uw mond met water en neem contact op met een arts. Mocht u natrium jodide inademen, zorg dan voor voldoende frisse lucht. In alle gevallen geldt: heeft u klachten of twijfelt u, raadpleeg dan altijd een arts.

Natrium jodide kopen bij InstruLabo

Natrium jodide is beschikbaar in verschillende oplossingen en hoeveelheden. Bekijk het volledige aanbod voor alle opties en bestel uw natrium jodide snel en eenvoudig online. Heeft u naast deze chemische stof andere chemicaliën of laboratoriuminstrumenten nodig? Neem dan gerust een kijkje in ons uitgebreide assortiment met meer 30.000 producten. Daar vindt u gegarandeerd de juiste stoffen en artikelen om uw werk in het laboratorium in goede banen te leiden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag verder met advies op maat.

Search engine powered by ElasticSuite