Natrium peroxide

Natrium peroxide is een anorganische verbinding met de formule Na2O2. De stof komt voor als een geel tot wit poeder dat heftig met water reageert. Natrium peroxide heeft een dichtheid van 2,805 g/cm³ en een smeltpunt van 675 °C. De stof is het product van natrium dat in overmatig zuurstof is ontstoken. Natrium peroxide is een sterke basis. Dit metaal peroxide bestaat in verschillende hydraten en peroxhydraten. Het eenvoudig te bereiden octahydraat is wit, in tegenstelling tot het watervrije materiaal. Ook nog op zoek naar andere peroxiden? Bij InstruLabo vindt u ook nog benzoylperoxide en calciumperoxide.

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Synthese en toepassing

Natrium peroxide wordt bereid door natrium te verbranden op een temperatuur van 130 tot 200 °C.

Bij contact met water wordt natrium peroxide gehydrolyseerd tot natriumhydroxide en waterstofperoxide. De stof wordt verder gebruikt als een absorptiemiddel voor koolstofdioxide en als regenerator van zuurstof.  

Veiligheid rond natriumperoxide

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij natrium peroxide van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming zoals beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming

Indien het natrium peroxide toch in contact komt met de huid is het belangrijk deze onmiddellijk te wassen met veel water. Ook is behandeling door een arts direct noodzakelijk, omdat niet behandelde brandwonden in moeilijk geneesbare wonden kunnen veranderen. Indien de stof in contact komt met de ogen is het belangrijk om deze met geopende oogleden te spoelen. Ook moet er een oogarts geraadpleegd worden. 

Na inslikken van natrium peroxide moet meteen de mond worden uitgespoeld en moet er veel water worden gedronken. In het geval van inslikken bestaat er gevaar op perforatie van de slokdarm en de maag. Er moet ook hier onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. Na inademing van de stof moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden en bij twijfels of aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan natrium peroxide zijn corrosie, ademhalingsmoeilijkheden, storing van de bloedsomloop, diarree, gevaar voor blindheid en maagperforatie. 

Natrium peroxide bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. U vindt bij ons een ruim assortiment aan diverse chemicaliën. Daarnaast hebben we ook nog allerlei producten die het werken met deze chemicaliën veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Ook vindt u meerdere opties aan natrium peroxide bij ons. Deze vindt u in verschillende soorten, hoeveelheden en merken. Bekijk de volledige collectie om alle opties te zien. 

Natrium peroxide kopen?

Bent u geïnteresseerd in het natrium peroxide van InstruLabo of in één van de andere chemicaliën of producten die worden aangeboden? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

 

Search engine powered by ElasticSuite