Natriumcarbonaat

Natriumcarbonaat wordt ook wel soda genoemd en is een zuivere stof die als wit poeder voorkomt. De stof is goed oplosbaar in water en heeft als brutoformule Na2CO3. In watervrije toestand is natriumcarbonaat een witte vaste stof met een dichtheid van 2,532 g/cm³ en een smeltpunt van 851 °C. Het zout is vrij hygroscopisch en vormt verscheidene hydraten. Dit zijn het monohydraat, het heptahydraat en het decahydraat. Natriumcarbonaat wordt in het huishouden en in de glasindustrie veel gebruikt. Bij InstruLabo bestelt u natriumcarbonaat in een witte poedervorm of als oplossing. De hoeveelheden waarin u het kan bestellen variëren van 1 kg tot 100 g. 

... Lees meer
12 producten
Sorteer op

Waar wordt natriumcarbonaat toegepast?

Natriumcarbonaat wordt in veel verschillende industrieën gebruikt. Het wordt in de glasindustrie gebruikt om de breekbaarheid en helderheid van glas te verbeteren en om het smeltpunt van glas te verlagen. Het wordt in de papierindustrie gebruikt om papier te bleken, te reinigen, om ontsluiting te creëren en te neutraliseren. Ook wordt het regelmatig op bloemen toegepast. De stof zorgt ervoor dat bloemen vertraagt bloeien waardoor ze langer mooi blijven. Natrium carbonaat zit in onder andere bleekmiddelen, verven, vulstoffen, reinigingsmiddelen, lijm en leerlooierij chemicaliën.

Gebruik van natriumcarbonaat

Met natriumcarbonaat kunt u veel verschillende voorwerpen reinigen en schoonmaken. Zo kunt u het toilet en de gootsteen goed reinigen met natriumcarbonaat. Ook de vloer en tegels kunnen met natrium carbonaat worden schoongemaakt. Pas wel op dat u geen gevoelige vloer heeft, zoals een vloer van tapijt of stof. Natriumcarbonaat is een heftig middel dat op andere stoffen fel kan reageren. Het kan schade brengen aan bepaalde zachte materialen. Afvoeren en frituurpannen kunnen wel met natriumcarbonaat worden schoongemaakt. Wanneer gemengd met water kan natriumcarbonaat ook gebruikt worden om kleine wondjes en sneetjes aan de handen en voeten te ontsmetten. Het kan ook ontstekingen bestrijden.

Voorzorgsmaatregelen 

Natriumcarbonaat kan ernstige oogletsel of oogirritatie veroorzaken. Zorg ervoor dat u altijd oogbescherming en andere veiligheidsmiddelen zoals lichaamsbescherming en beschermende handschoenen draagt wanneer u natriumcarbonaat gebruikt. Natrium carbonaat wordt vaak met natriumbicarbonaat verward. Dit wordt veel als rijsmiddel gebruikt. Gebruik natriumcarbonaat absoluut niet als rijsmiddel of ander doeleinden in de keuken, behalve voor de reiniging van de keuken en bijvoorbeeld pannen.

Natriumcarbonaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse bescherming en veiligheidsmiddelen, maar ook laboratorium glaswerk, koude en warmte apparaten en diverse pompen. In ons assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook natriumcarbonaat. Deze vindt u bij InstruLabo in verschillende soorten en hoeveelheden. Bekijk het volledige assortiment om al onze opties te zien. 

Natriumcarbonaat kopen?

Bent u op zoek naar natriumcarbonaat? Neem gerust contact met ons op indien u nog vragen over het natrium carbonaat van InstruLabo of over één van onze andere artikelen? Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste laboratorium artikelen.

Search engine powered by ElasticSuite