Natriumchloride

Natriumchloride is een zout, ook wel bekend als keukenzout. Bij InstruLabo is natriumchloride in verschillende vormen en maten beschikbaar. Zo is de stof in hoeveelheden van 50 g, 100 g, 500 g en 1 kg beschikbaar. Ook is natriumchloride als oplossing en in een extra zuivere staat leverbaar. De vaste stof heeft een kenmerkende smaak en wordt veel in de keuken gebruikt, als het welbekende keukenzout. Ook in het laboratorium komt natriumchloride van pas, met name om de productie van chloor, natrium, natriumhydroxide en waterstof voort te zetten.

... Lees meer
15 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Wat is Natriumchloride? 

Natriumchloride is een vaste stof met een kenmerkende smaak. Het is een zout en heeft de formule NaCl. Het wordt ook wel zout, keukenzout, tafelzout, zeezout, steenzout of haliet genoemd. De molmassa is 58,44 g/mol en de stof is vergelijkbaar met kaliumchloride, natriumbromide en natriumacetaat. De aggregatietoestand is vast en de kleur is wit of kleurloos. De dichtheid van natriumchloride is 2,17 g/cm³ en de oplosbaarheid in water is 360 g/L. Hier is de stof ook goed oplosbaar in. Natriumchloride is slecht oplosbaar in alcoholen en is onoplosbaar in alkanen. Het smeltpunt van natriumchloride is 801 °C en het kookpunt is 1465 °C.  

Waarvoor wordt Natriumchloride gebruikt?

Natriumchloride wordt, in eetbare vorm, veel in de keuken gebruikt. Dit zout wordt in het dagelijks gebruik keukenzout genoemd, omdat het bij de bereiding van voedsel vaak als smaakmaker en conserveermiddel gebruikt wordt. Daarnaast wordt de stof bij de productie van chloor, natrium, natriumhydroxide en waterstof gebruikt. Ook bij de bestrijding van gladheid op wegen wordt natriumchloride aan het strooizout toegevoegd. Verder worden verschillende cuvetten (voor het opnemen van infraroodspectra) gemaakt van natriumchloride, omdat het een breder doorlaatbereik heeft in het infrarood vergeleken met bijvoorbeeld glas en kwarts. Natriumchloride is als natuurlijk middel essentieel voor alle organismen op aarde voor onder andere een gezonde vochthuishouding in het lichaam. 

Natriumchloride bij InstruLabo

Bij InstruLabo bieden we alle benodigdheden aan voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën tot diverse pompen en bescherming en veiligheidsmiddelen. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook natriumchloride. Deze stof is op InstruLabo.nl beschikbaar in verschillende hoeveelheden en soorten. Bekijk de hele collectie voor alle opties. 

Natriumchloride kopen?

Heeft u interesse in natriumchloride van InstruLabo of in een van onze andere producten? Bestel de producten dan snel en eenvoudig online en geniet van onze betrouwbare levering. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. De deskundigen van InstruLabo staan voor u klaar en helpen u graag verder met professioneel advies.

Search engine powered by ElasticSuite