Natriumoxalaat

Natriumoxalaat is een anorganische verbinding. De stof heeft als chemische formule Na2C2O4 en komt voor als een wit kristallijn poeder. Dit poeder van natriumoxalaat is goed oplosbaar in water. Natriumoxalaat is daartegenover onoplosbaar in ethanol en di-ethylether. De stof heeft een dichtheid van 2,34 g/cm³ en een smeltpunt tussen de 250-270 °C. Natriumoxalaat kan op twee verschillende manieren worden bereid. Dit kan door de zuur-basereactie van oxaalzuur met natriumhydroxide en door een thermolyse van natriumformiaat bij 360 °C.

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Toepassingen van natriumoxalaat

In het laboratorium wordt natriumoxalaat vaak gebruikt als een kristallisatie-agent, een buffer en een droogmiddel. Een van de belangrijkste toepassingen van natriumoxalaat in het laboratorium is als kristallisatie-agent. De stof wordt vaak toegevoegd aan oplossingen om kristallen te laten groeien, die vervolgens geanalyseerd en geïdentificeerd kunnen worden. Dit proces wordt vaak gebruikt bij de scheikundige analyse van verbindingen.

Daarnaast wordt natriumoxalaat vaak gebruikt als buffer. Een buffer is een stof die de pH-waarde van een oplossing constant houdt, zelfs wanneer er een zuur of base aan toegevoegd wordt. Natriumoxalaat is een effectieve buffer bij een pH-waarde van ongeveer 4,5. Verder wordt de stof gebruikt als droogmiddel in laboratoria. Natriumoxalaat kan worden gebruikt om vochtige lucht te drogen of om vocht te verwijderen uit stoffen die hier gevoelig voor zijn.

Veiligheid rond natriumoxalaat

Net zoals bij andere chemicaliën is het ook bij natriumoxalaat van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van handschoenen, labjassen die het lichaam beschermen en oogbescherming om blootstelling aan natriumoxalaat te voorkomen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat natriumoxalaat in contact komt met de ogen of huid. Indien dit wel gebeurt, is het belangrijk om de plekken met water af te spoelen en bij twijfels of aanhoudende klachten direct een arts te raadplegen. Bij inslikken moet, als de persoon in kwestie bij bewustzijn is, de mond gespoeld worden. Ook moet er onmiddellijk contact opgenomen worden met een arts. Na inademing van natriumoxalaat is het belangrijk om voor voldoende frisse lucht te zorgen. In alle gevallen geldt: raadpleeg bij twijfels of klachten een arts.

Natriumoxalaat kopen bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. In ons ruime assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook natriumoxalaat. Deze stof is beschikbaar in verschillende varianten. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we aanbieden.

Heeft u de juiste vorm natriumoxalaat gevonden? Bestel deze stof en andere producten dan eenvoudig online. Bij vragen of opmerkingen over natriumoxalaat en andere producten kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze deskundigen helpen u graag verder met professioneel en persoonlijk advies.

Search engine powered by ElasticSuite