Natriumsilicaat

Natriumsilicaat is een oplosbaar natriumzout van kiezelzuur. De stof staat ook wel bekend als natriummetasilicaat of waterglas en heeft als formule Na2SiO3. Natriumsilicaat komt voor als een kleurloze tot witte, hygroscopische vaste stof in diverse vormen. De stof is redelijk goed oplosbaar in water en komt meestal voor als pentahydraat. Natriumsilicaten zijn stabiel in neutrale en alkalische oplossingen. De stof heeft een smeltpunt van 1088 °C en een dichtheid van 2,4 g/cm³. Natriumsilicaat kent veel verschillende toepassingen in diverse industrieën. 

... Lees meer
10 producten
Sorteer op

Synthese van natriumsilicaat

Natriumsilicaat kan worden bereid in een ovenproces of in een hydrothermaal reactorproces. In het ovenproces wordt de stof bereid door bij hoge temperaturen zand en natriumcarbonaat samen te smelten. Het gesmolten product wordt daarna aan water blootgesteld en de oplosbare delen gaan in oplossing. In het hydrothermaal reactorproces ontstaat natriumsilicaat uit de reactie van zand en natronloog. 

Veiligheid bij werken met natriumsilicaat

Het is tijdens het werken met chemicaliën altijd van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom voor gepaste bescherming, zoals lichaamsbescherming, handschoenen en oogbescherming.

Mocht uw huid toch in aanraking komen met natriumsilicaat, dan is het belangrijk om goed met water af te spoelen. Bij twijfels of aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. Ook bij oogcontact met natriumsilicaat is het belangrijk om de ogen goed te spoelen met water. Wederom geldt: raadpleeg een arts bij twijfel of aanhoudende symptomen. Na inslikken van de stof moet de mond worden gespoeld en bij onwel voelen moet er een arts geconsulteerd worden. Zorg na inademing van de stof voor verse lucht en neem bij twijfels of klachten contact op met een arts.

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen bij blootstelling aan natriumsilicaat zijn irriterende effecten en buikpijn.

Natriumsilicaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Ons aanbod varieert van diverse chemicaliën en glaswerk tot pompen en bescherming en veiligheidsartikelen. Natuurlijk mag ook natriumsilicaat niet ontbreken in ons assortiment. Natriumsilicaat is bij InstruLabo beschikbaar in verschillende soorten, merken en hoeveelheden. Bekijk het hele assortiment voor al onze opties.

Natriumsilicaat kopen?

Heeft u een keuze kunnen maken uit ons assortiment aan soorten natriumsilicaat? Bestel dan eenvoudig via onze webshop. We leveren producten van hoogwaardige kwaliteit en zorgen voor betrouwbare levering. 

Heeft u vragen of hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Neem dan contact met ons op. Onze professionele adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

Search engine powered by ElasticSuite