Nonaanzuur

Nonaanzuur, ook wel pelargonzuur genoemd, is een verzadigd vetzuur en heeft als brutoformule C9H18O2. Nonaanzuur staat in het dagelijks leven vooral bekend als een onkruidbestrijdingsmiddel. De zouten en esters van nonaanzuur worden nonanoaaten of pelargonaten genoemd. Pelargonzuur komt voor als esters in de bladeren van pelargonium roseum, ajania en rubus, maar ook in hopolie, rozenolie, ooievaarsbek en in de menselijke huid. De stof treedt ook op als metaboliet bij een aantal in het water levende microben. Nonaanzuur kan ook synthetische worden bereid door ozonolyse en erucazuur. Bekijk hieronder ons aanbod aan nonaanzuur en bestel eenvoudig online.

... Lees meer
2 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
per pagina

Wat is nonaanzuur of pelargonzuur?

Nonaanzuur, ofwel pelargonzuur, is een verzadigd vetzuur. Dit organische zuur wordt veelal gebruikt in onkruidbestrijdingsmiddelen, omdat het elke plant beschadigt waarmee het in contact komt. Let er dus goed op dat u bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen waar nonaanzuur in zit, de stof uitsluitend op het te bestrijden onkruid plaatst. Vermijd daarnaast gebruik van nonaanzuur in de buurt van vijvers of meren. Door regen kan pelargonzuur namelijk in het water terechtkomen, waar de stof schadelijk is voor het leven in het water. Daarnaast kunnen organische zuren als nonaanzuur veilig gebruikt worden, mits u de veiligheidsinstructies opvolgt. Houd bestrijdingsmiddelen altijd uit de buurt van baby’s en jonge kinderen.

Naast werkende stof in onkruidbestrijdingsmiddelen, wordt nonaanzuur gebruikt bij de productie van weekmakers, alkydharsen en smeermiddelen. 

Kenmerken van nonaanzuur

Nonaanzuur komt voor als een vloeibaar, olieachtige stof met een onaangename geur. De stof is slecht oplosbaar in water, maar wel goed oplosbaar in ethanol. Nonaanzuur heeft een smeltpunt van 12 °C en een kookpunt van 255 °C. De triviale naam van de stof, pelargonzuur, is afkomstig van Pelargonium. Dat is een plantengeslacht waarbij nonaanzuur, ofwel pelargonzuur, in de bladeren voorkomt.

Veiligheid rond nonaanzuur

Tijdens het werken met chemicaliën is het altijd belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Dit is dus ook bij nonaanzuur het geval. Draag daarom altijd voldoende bescherming zoals, beschermende kleding, oogbescherming en beschermende handschoenen.

Indien de stof toch in contact met de huid komt moet deze met water worden afgespoeld. In het geval van huidirritatie moet er een arts geraadpleegd worden. Bij oogcontact met nonaanzuur moeten deze met schoon, vloeiend water worden gespoeld terwijl de oogleden worden opengehouden. Bij oogirritatie moet er een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet de mond worden gespoeld en moet er een arts geraadpleegd worden. Na inademing van de stof moet er voor verse lucht gezorgd worden. Bij twijfel of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. 

Nonaanzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. U vindt bij ons een ruim assortiment aan diverse chemicaliën. Daarnaast hebben we ook nog allerlei producten die het werken met deze chemicaliën veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Ook vindt u meerdere opties aan nonaanzuur bij ons. Deze vindt u in verschillende hoeveelheden, namelijk in 250 ml en 1 liter. Bekijk onze hele collectie om alle opties te zien. 

Nonaanzuur kopen?

Heeft u interesse in ons nonaanzuur? Neem bij twijfels of vragen over een van onze producten zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite