Oliezuur

Oliezuur of oleïne is het belangrijkste onverzadigd vetzuur met één dubbele binding. De stof heeft als brutoformule C18H34O2 en is aanwezig in dieren en groenten. Een zout of ester van oliezuur wordt aangeduid als oleaat. Vanuit het oogpunt van de w-onverzadigde vetzuren valt het in de groep w-9 zuren. Stearinezuur is de verzadigde vorm van oliezuur en elaïdinezuur is de trans-vorm van oliezuur. Oliezuur komt voor als een geurloze, kleurloze en vloeibare stof. De stof heeft een dichtheid van 0,895 g/cm3, een smeltpunt van 13,4 °C en een kookpunt van 286,11 °C. 

... Lees meer
4 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Synthese van oliezuur

Oliezuur kan worden verkregen uit de overeenkomstige triacylglyceriden, door alkalische verzeping door de overeenkomstige vetten of oliën te koken met basen. De verzeping zelf levert in eerste instantie hun zouten. De vrije vetzuren worden verkregen door neutralisatie  met minerale zuren. Omdat natuurlijke vetten en oliën altijd veel verschillende vetzuren bevatten, wordt het resulterende mengsel meestal gescheiden door destillatie.

Commercieel wordt oliezuur verkregen uit talg door hydrolyse en daaropvolgende kristallisatie. Dit proces kan concentraties van ongeveer 70% opleveren. Naast oliezuur kan dit mengsel ook nog palmitoleïnezuur, linolzuur en andere onverzadigde en verzadigde vetzuren bevatten. Door plantaardige oliën te hydrolyseren die zeer rijk zijn aan oliezuur kunnen zuiverheden van meer dan 90% worden verkregen. 

Toepassingen van oliezuur

Oliezuur wordt in veel voedingsmiddelen als component gebruikt, in de vorm van triglyceriden. Het is een onderdeel van het normale menselijke dieet en maakt deel uit van dierlijke vetten en plantaardige oliën zoals palmolie, olijfolie, rijstolie, en druivenpitolie. Als natriumzout is oliezuur een belangrijk bestanddeel van zeep als emulgator. Het wordt ook gebruikt als verzachtend middel. Kleine hoeveelheden oliezuur worden gebruikt als hulpstof in farmaceutische producten.

Oliezuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook oliezuur. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten, hoeveelheden en van verschillende merken. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben. 

Oliezuur kopen?

Heeft u interesse in het oliezuur van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste artikelen.

Search engine powered by ElasticSuite