Oxaalzuur
Oxaalzuur (zuringzuur) is een watervrije stof en komt voor als een wit kristallijn poeder, wat moeilijk oplosbaar is in water. Bij InstruLabo is het ook verkrijgbaar als mol/L. Oxaalzuur komt van nature voor in verschillende planten, waaronder rabarber. Cacao, noten, bessen, bonen en bieten zijn maar een paar voedingsmiddelen waar oxaalzuur in voorkomt. Oxaalzuur kan geleverd worden als wit kristallijn poeder of als oplossing.
Toepassen van oxaalzuur
Oxaalzuur wordt vooral veel toegepast in het dagelijks huishouden. Oxaalzuur is het hoofdingrediënt van ontweringswater, wat gebruikt kan worden om het weer uit hout te halen. Ook wordt het in de klinische chemie gebruikt om het stollen van bloed te voorkomen. In de analytische chemie wordt oxaalzuur gebruikt als oertiterstof voor onder andere natriumhydroxide, kaliumhydroxide, kaliumpermanganaat, kaliumperjodaat en kaliumdichromaat. In meeste van deze zit ongeveer 0,1 mol/L aangehouden als standaarddosis.
Gebruik van oxaalzuur
Oxaalzuur hersteld ongeveer 90% van de verkleuring door vocht, roest en vergrijzing in houten, stenen objecten en kleding. Het verwijderd ook kalkaanslag van schepen en oxaalzuur haalt roest van auto’s en uit motorblokken.
Om verkleuringen in hout te herstellen wordt het volgende gedaan: Los circa 100 gram oxaalzuur kristallen op in een liter water. Warm water werkt het snelst, met koud water moet je het mengsel een dag laten staan en af en toe de substantie schudden. Breng de oplossing aan op het hout tot de verkleuring weg is. Vervolgens wassen met schoon water en laten drogen.
Om roestvlekken en bloedvlekken uit textiel verwijderen moet je het volgende doen: Meng het oxaalzuur zoals bij de verkleuring van hout. Doorweek het doekje met het aangemaakte ontweringswater en dek de vlek af met het doekje. Laat het een uur intrekken en verwijder vervolgens het doekje. Herhaal deze stap als de vlek nog niet volledig weg is. Maak na afloop de plek weer goed schoon met bij voorkeur heet water. Dit is om het zuur te neutraliseren.
Veiligheid rond oxaalzuur
Veel blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen. Een kleine hoeveelheid stof kan bij de ogen zorgen voor irritatie, terwijl langdurig contact kan zorgen voor schade aan het hoornvlies en kan blindheid veroorzaken. Oxaalzuur kan schadelijk zijn bij inslikken en contact met de huid. Hier kan het ernstige brandwonden veroorzaken. InstruLabo raadt aan om beschermende handschoenen, beschermende kleding, laboratoriumbril en gelaatsbescherming te dragen om verwondingen te voorkomen. Bij (mogelijk) contact met oxaalzuur: neem zo spoedig mogelijk contact op met uw arts.
Oxaalzuur kopen bij InstruLabo
Bent u op zoek naar oxaalzuur? Bij InstruLabo is oxaalzuur verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Heeft u nog vragen over oxaalzuur of over één van onze andere chemicaliën? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.