Paraffine olie

De naam paraffine wordt gebruikt voor koolwaterstoffen. Deze koolwaterstoffen kunnen voorkomen in een vaste en vloeibare vorm. De vaste vorm noemen we paraffine was en de vloeibare vorm paraffine olie.

... Lees meer
14 producten
Sorteer op

Wat is paraffine?

Paraffine is een mengsel bestaande uit fracties van aardolie, bruinkoolteer en is een organische samenstelling van vaste kristallijne alkanen. Deze alkanen bestaan uit 17 tot 57 koolstofatomen en lineaire ketens. Daarnaast is paraffine niet oplosbaar in water en alcohol, maar wel oplosbaar in benzeen, trichloorethyleen, koolstofdisulfide, ethers en benzine. Wanneer paraffine gesmolten wordt, kan het gemengd worden met bijvoorbeeld:

 • Vetten
 • Bijenwas
 • Stearine

Wat is het verschil tussen paraffine was en olie?

In de vaste vorm is paraffine een zachte, kleurloze stof. Het product is afgeleid van aardolie of een aanverwante grondstof (steenkool, schalieolie). Het wordt o.a. toegepast als smeermiddel.

Vloeibare paraffine

Vloeibare paraffine is een geraffineerde minerale olie en wordt toegepast in de cosmetica en voor medische doeleinden. Omdat het ook een hoog kookpunt heeft zijn er ook versies die gebruikt kunnen worden als badvloeistof in een oliebad.

Paraffine olie dun vloeibaar; 10 liter

Paraffine was

Door paraffine was te bewerken, kunnen wassen verkregen worden, die bijvoorbeeld een ander smeltpunt hebben dan de oorspronkelijke paraffine was.

Kenmerken van paraffine

 • CAS-nummer: 8002-74-2 (vast), 8012-95-1 en 8042-47-5 (vloeibaar)
 • E-nummer: E905
 • EG-nummer: 232-315-6
 • Beschrijving: witte, vaste massa of olie achtige stof
 • Aggregatietoestand: vast of vloeibaar
 • Kleur: wit (vast), kleurloos (vloeibaar)
 • Smeltpunt: boven +37°C (vast)
 • Kookpunt: boven +370°C
 • Oplosbaarheid in water: slecht; ca. 1 mg/l; kan wel opgelost worden in ether, benzeen, trichlooretheen, koolstofdisulfide, benzine en bepaalde esters
Afbeelding van paraffine

Gebruik van paraffine olie en de toepassingen

Als was wordt paraffine onder andere toegepast als smering en elektrische isolatie (paraffine was heeft een soortelijke weerstand tussen 1013 en 1017 ohm/meter). Daarnaast is het ook een grondstof die gebruikt wordt bij de fabricage van kaarsen. Door het toevoegen van verf aan de paraffine was kunnen er ook kleurpotloden worden gemaakt.

Ook wordt paraffine was gebruikt in een histologisch of pathologisch laboratorium. Weefsel wordt met paraffine was geïmpregneerd, voordat er dunne weefselmonsters worden gesneden.

Als olie wordt paraffine olie toegepast in bijvoorbeeld smeermiddelen en vetten, lijmen en kitten, poetsmiddelen en wassen, antivriesproducten en coatingproducten. Paraffine is als olie ook een bestanddeel van cosmetische producten en (medische crèmes en zalven).

Is paraffine olie schadelijk?


Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij paraffine olie belangrijk om voorzichtig aan het werk te gaan met deze stof. Draag daarom altijd tijdens het werken met alle chemicaliën voldoende bescherming zoals, beschermende kleding, oogbescherming en beschermende handschoenen. Indien u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan deze stof raadpleeg dan bij enige klachten of twijfel een arts.

Paraffine olie kopen bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Variërend van chemicaliën tot diverse gebruiksartikelen en verschillende pompen. Wilt u paraffine olie kopen? Bij InstruLabo beschikken wij over diverse soorten. Heeft u vragen over ons paraffine olie of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

Search engine powered by ElasticSuite