Perchloorzuur

Perchloorzuur heeft als brutoformule HC104. De stof wordt ook wel waterstofperchloraat genoemd en is een sterk zuur en krachtig oxidatiemiddel. Het behoort tot de groep van halogeenzuurtstofzuren. Perchloorzuur is een kleurloze vloeistof, die in een zuivere, watervrije toestand weinig bestendig is, maar in verdunde oplossing goed houdbaar is.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Wat is perchloorzuur?

Perchloorzuur ontstaat uit chloortrioxide en water. Ook kan perchloorzuur verkregen worden door kaliumperchloraat met een overmaat aan sterk zwavelzuur te destilleren.

Perchloorzuur met een overmaat aan water vormt een olieachtige vloeistof dat sterk lijkt op zwavelzuur. De zouten van perchloorzuur worden de perchloraten genoemd en zijn oplosbaar in water.

Wat doet perchloorzuur?

Perchloorzuur is een sterk oxiderend en corrosief zuur dat voornamelijk gebruikt wordt als bleekmiddel, ontvetter, ontsmettingsmiddel en oxidatiemiddel in de productie van andere chemische stoffen. Het wordt ook gebruikt in de elektrochemische industrie, als analytische reagens en als brandstof voor raketten en andere brandstofcellen.

Gevaren perchloorzuur

Perchloorzuur is een chemicaliën waar verschillende gevaren aan verbonden zijn. De stof kan brand en ontploffingen veroorzaken. Het is daarom ook van belang om sterk te oxideren. Perchloorzuur kan bijtend zijn voor metalen. Wanneer deze vloeistof gemengd wordt met organische stoffen ontstaan er zeer explosieven systemen. Ook zijn de esters van dit zuur zeer gevaarlijk. Het is schadelijk bij inslikken en het kan ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken. Na inslikken van perchloorzuur is het belangrijk om de mond te spoelen, geen braken op te wekken en een arts te raadplegen. Na contact met de huid of ogen is het van belang om te blijven spoelen met water en een arts te raadplegen.

Bij langdurige of herhalende blootstelling aan perchloorzuur kan dit schade aan de organen veroorzaken. Zorg daarom altijd dat tijdens het werken met perchloorzuur je de ruimte goed ventileert en je beschermende kleding draagt. Draag altijd beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbescherming.

Waar zit perchloorzuur in?

Perchloorzuur wordt niet opzettelijk toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken vanwege de hoge toxiciteit. Het wordt echter gebruikt in verschillende industriële processen, zoals de productie van bleekmiddelen, kunststoffen en textiel. Perchloorzuur wordt ook gebruikt als een desinfectiemiddel en als een reagens bij laboratoriumexperimenten. Het kan ook worden gebruikt bij de productie van medicijnen en als een reinigingsmiddel voor metaaloppervlakken. Vanwege de hoge toxiciteit wordt perchloorzuur meestal in een gecontroleerde omgeving gebruikt en wordt het niet als veilig beschouwd voor menselijke consumptie.

Perchloorzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij alles voor in het laboratorium. Perchloorzuur is één van de chemicaliën die wij verkopen. U vindt in de perchloorzuren collectie veel verschillende opties aan perchloorzuur. Hier hebben we verschillende hoeveelheden en verschillende soorten. Denk aan 1 liter perchloorzuur en perchloorzuur in azijnzuur. Wij hebben voldoende opties waardoor u exact kunt bestellen wat u nodig heeft.

Perchloorzuur kopen?

Heeft u al gevonden wat u zocht? Bij InstruLabo hebben wij professionele adviseurs die u persoonlijk verder kunnen helpen als u ergens niet helemaal uit komt. Neem bij twijfels of vragen dus zeker contact met ons op en wij helpen u dan graag verder.

Search engine powered by ElasticSuite