Piperidine

Piperidine is een organische verbinding met de formule C5H11N. Het is een heterocyclische amine en bestaat uit een zesdelige ring met daarin vijf methyleenbruggen en één aminebrug. Het komt voor als een kleurloze vloeistof met een geur die vooral wordt beschrevene als onaangenaam en typisch voor aminen. Piperidine is een veel voorkomend organische verbinding, maar daarnaast is het vooral bekend als representatief structuurelement in veel geneesmiddelen en alkaloïden. Piperidine heeft een smeltpunt van -7 °C en een kookpunt van 106 °C. De stof is matig oplosbaar in water en vergelijkbaar met pyridine, pyrrolidine en piperazine. 

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Toepassingen van piperidine

Piperidine wordt gebruikt als oplosmiddel en als base. Ditzelfde geldt voor derivaten van de stof. N-formylpiperidine is een polair aprotisch oplosmiddel met een betere oplosbaarheid in koolwaterstoffen dan andere amide-oplosmiddelen. Tetramethylpiperidine is een sterk sterisch gehinderde base, nuttig vanwege een lage nucleofiliteit en hoge oplosbaarheid in organische oplosmiddelen.  

De belangrijkste industriële toepassing van piperidine is voor de productie van dipiperidinyldithiumtetrasulfide. Dit is een vulkanisatieversneller voor rubber. Daarnaast wordt de stof ook gebruikt als oplosmiddel en als grondstof bij de chemische synthese van geneesmiddelen, chemische bestrijdingsmiddelen en geurstoffen. 

Veiligheid rond piperidine

Tijdens het werken met chemicaliën is het altijd van belang om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit is ook tijdens het werken met piperidine belangrijk. Draag altijd voldoende bescherming zoals beschermende kleding, oogbescherming en beschermende handschoenen.

Indien de stof toch in aanraking komt met de huid is het belangrijk om deze met veel water te wassen. Ook is behandeling door een arts noodzakelijk, omdat niet behandelde brandwonden in moeilijk geneesbare wonden kunnen veranderen. Na oogcontact met piperidine is het belangrijk om de ogen met geopende oogleden te spoelen met stromend water. Ook moet er een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet de mond worden uitgespoeld en moet er veel water worden gedronken. Dit kan overigens alleen als de persoon in kwestie bij bewustzijn is. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. 

In het geval van inslikken bestaat er namelijk een kans op perforatie van de slokdarm en de maag. Na inademing van de stof moet er onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Bij ademhalingsklachten of ademstilstand moet er kunstmatige beademing worden toegepast. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan piperidine zijn corrosie, maagperforatie, misselijkheid, braken, hoesten, ademnood, hoofdpijn, gevaar voor ernstig oogletsel en gevaar voor blindheid. 

Piperidine bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook piperidine. Deze vindt u bij ons in verschillende hoeveelheden, namelijk in 100 ml, 500 ml en 2,5 liter. Zo kunt u precies bestellen hoeveel u nodig heeft. 

Piperidine bestellen?

Bent u geïnteresseerd in het piperidine van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite