Puimsteen

Puimsteen of puim is een vulkanisch gesteente dat bestaat uit zeer ruwe getextureerde vulkanisch glas. Het wordt gekenmerkt door een grote porositeit. In poeder of stofvorm wordt het pumiciet genoemd. Het gesteente is normaliter licht van kleur. Door grote hoeveelheid aan kleine gaten in het steen is het erg licht en kunnen vele soorten puimsteen op water blijven drijven. Puimsteen is samengesteld uit sterk microvesiculair pyroclastisch glas met zeer dunne doorschijnende bellenwanden van extrusief stollingsgesteente.

... Lees meer
1 product
Sorteer op

Hoe ontstaat puimsteen?

Het ontstaan wanneer oververhit en onder hoge druk staand gesteente met geweld uit een vulkaan wordt geworpen. Door de gelijktijdig snelle afkoeling en snelle drukverlaging ontstaat de schuimige configuratie van puimsteen. De drukverlaging creëert bellen door de oplosbaarheid van gassen die in de lava zijn opgelost te verlagen, waardoor de gassen snel worden vrijgelaten. De gelijktijdige drukverlaging en afkoeling bevriest de bellen in een matrix. 

Puimsteen wordt gevonden op allerlei plaatsen waar vulkanen actief zijn of zijn geweest. De dichtstbijzijnde vindplaats is in de Eifel in Duitsland. Verder wordt het ook in onder andere de Middellandse Zee, in het Caribisch gebied of in Indonesië gevonden. 

Puimsteen bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van veel verschillende chemicaliën tot diverse pompen en verschillende beschermingsmiddelen. Zo vindt u dus ook meerdere opties aan puimsteen bij ons. Dit zijn onder andere kwalitatief goede puimsteen korrels. Bekijk de hele collectie om te zien welke we opties we nog meer hebben. 

Puimsteen kopen?

Bent u geïnteresseerd in het puimsteen van InstruLabo of in één van onze andere producten? Indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten, neem dan zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen. 

 

Search engine powered by ElasticSuite