Sacharose

Sacharose ofwel sucrose is de wetenschappelijke naam van wat in het dagelijks taalgebruik ook wel tafelsuiker of suiker wordt genoemd. Het is een disaccharide, een molecuul dat bestaat uit twee monosachariden, dit zijn glucose en fructose. Sacharose wordt van nature geproduceerd in planten waaruit tafelsuiker wordt geraffineerd. De molecuulformule van sacharose is C12H22O11. In de zuivere toestand komt het voor als een witte kristallijn poeder zonder geur. Het is zeer goed oplosbaar in water en slecht oplosbaar in alcohol.

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Wat is sacharose?

Sacharose is een suiker. Het wordt gewonnen uit suikerbieten, suikerriet of suikerpalm, door middel van een raffinageproces. Bij dit proces wordt het suiker uit de plant opgelost in heet water en vervolgens door herkristallisatie en filtratie gezuiverd. Net als veel andere koolhydraten is sacharose een leverancier van energie aan het lichaam. 

Gevaren van sacharose

Blootstelling aan sacharose kan via inademing, inslikken of via contact met de huid of ogen. Inademen van de stof heeft geen direct gevolgen, maar voor mensen met een aandoening zoals emfyseem of nierbeschadiging kan dit wel voor verdere schade zorgen. Het is daarom van belang om na inademing van de stof voor voldoende frisse lucht te zorgen en de persoon in kwestie moet proberen de neus te snuiten om de luchtwegen vrij te maken. Bij irritatie of ongemak moet er een arts geraadpleegd worden.

Na inslikken van sacharose kunnen er ook gevolgen ontstaan, vooral als er al bestaande nier of leverschade is. Extreem hoge doses kunnen voor misselijkheid en braken zorgen. De persoon in kwestie moet na inslikken een glas water drinken en bij twijfel moet er een arts geraadpleegd worden. Huidcontact zorgt vaak niet voor directe gevolgen, maar het wordt wel aanbevolen om dit tot een minimum te houden. Spoel de huid die in aanraking met de stof geweest is goed af met stromend water en raadpleeg bij irritatie een arts. Blootstelling aan de ogen kan ongemak en irritatie veroorzaken waardoor er tranen en tijdelijke roodheid ontstaat. Als de chemische stof in de ogen terecht komt moeten deze onmiddellijk worden gespoeld en als de irritaties aanhouden moet er een arts geraadpleegd worden. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen zijn onmisbaar bij het werken met sacharose, omdat ze de ogen beschermen tegen schadelijke spatten, stofdeeltjes en dampen. De ogen zijn bijzonder gevoelig voor chemicaliën en kunnen snel worden beschadigd door zelfs een kleine hoeveelheid. Veiligheidsbrillen zijn ontworpen met sterke, chemisch bestendige materialen die zorgen voor een afsluitende pasvorm om blootstelling te minimaliseren. Door een veiligheidsbril te dragen, verkleint u het risico op oogletsel, wat een veiligere werkomgeving creëert en zorgt dat u zonder zorgen uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Het dragen van een veiligheidsbril is daarom een eenvoudige maar essentiële voorzorgsmaatregel bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Veiligheidshandschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn cruciaal bij het omgaan met sacharose, omdat ze de handen, een van de meest blootgestelde lichaamsdelen, beschermen. Deze handschoenen zijn ontworpen met materialen die specifiek zijn gekozen om te weerstaan aan verschillende soorten chemicaliën en bieden daarmee een effectieve barrière tegen schadelijke stoffen. Door veiligheidshandschoenen te dragen, voorkomt u directe blootstelling aan gevaarlijke vloeistoffen of poeders, wat het risico op verwondingen, brandwonden en huidirritaties aanzienlijk vermindert. Investeren in de juiste veiligheidshandschoenen zorgt voor een veiligere werkomgeving en beschermt uzelf en uw collega's tijdens het werken met gevaarlijke stoffen.

Laboratoriumjas

Een laboratoriumjas is essentieel bij het werken met sacharose, omdat het bescherming biedt tegen onvoorziene morsingen en spatten. Deze jassen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan veiligheidsnormen, gemaakt van materialen die bestand zijn tegen chemicaliën. Ze bedekken de meeste delen van het lichaam en vormen zo een fysieke barrière, wat direct contact met schadelijke stoffen vermindert. Door een laboratoriumjas te dragen, verkleint u het risico op verwondingen en huidirritaties, en zorgt u voor een veiligere werkomgeving. Investeren in een laboratoriumjas is dus een verstandige keuze om uzelf en uw collega's te beschermen.

Waarschuwingsstickers

Waarschuwingsstickers spelen een cruciale rol bij de veiligheid in laboratoria en andere omgevingen waar gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt. Deze stickers bevatten duidelijke en herkenbare pictogrammen en waarschuwingsteksten die medewerkers waarschuwen voor potentiële gevaren, zoals giftigheid of ontvlambaarheid. Door deze informatie in één oogopslag zichtbaar te maken, helpen waarschuwingsstickers om werknemers bewust en alert te houden bij het omgaan met gevaarlijke stoffen. Ze verminderen de kans op ongelukken en gezondheidsrisico’s, en zorgen ervoor dat iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Waarschuwingsstickers zijn daarmee onmisbaar voor een veilige en verantwoordelijke werkplek.

Sacharose bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van allerlei verschillende chemicaliën tot laboratorium glaswerk, bescherming en zo hebben wij dus ook sacharose in ons assortiment. Dit vindt u bij InstruLabo in verschillende hoeveelheden. Namelijk in zowel 1 kg als in 5 kg

Sacharose kopen?

Heeft u interesse in het sacharose van InstruLabo of over één van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

Search engine powered by ElasticSuite