Silicagel

Silicagel is een amorfe en poreuze vorm van siliciumdioxide. De stof bestaat uit een onregelmatig driedimensionaal raamwerk van afwisselende siliciumatomen en zuurstofatomen met holtes en poriën op nanometerschaal. Deze holtes kunnen water of andere vloeistoffen bevatten of kunnen worden gevuld met gas of vacuüm. In dit laatste geval heet het materiaal silicaxerogel. Natte silicagel, zoals vers bereid uit alkalisilicaatoplossingen, kan qua consistentie variëren van een zachte transparante gel die vergelijkbaar is met gelatine of agar tot een vaste harde stof. 

... Lees meer
7 producten
Sorteer op

Silica xerogel

Silica xerogel met een gemiddelde poriegrootte van 2,4 nanometer heeft een sterke affiniteit voor watermoleculen en wordt veel gebruikt als droogmiddel. De stof is hard en doorschijnend, maar zachter dan massief silicaglas of kwarts en de stof blijft hard wanneer het verzadigd wordt met water. 

Silica xerogel wordt meestal in de handel gebracht als grove korrels of kralen, met een diameter van enkele millimeters. Sommige korrels kunnen kleine hoeveelheden indicatiesubstantie bevatten die wanneer ze water hebben opgenomen van kleur kunnen veranderen. Vaak worden kleine papieren enveloppen met silica xerogel-pellets meegeleverd in verpakkingen voor droge voeding om eventuele vochtigheid op te nemen die bederf van het voedsel kan veroorzaken. 

Toepassingen van silicagel

Silicagel kent veel verschillende toepassingen in verschillende industrieën. Een belangrijke toepassingen van de stof is als droogmiddel. In veel artikelen bevordert vocht de groei van schimmel en bederf. Condensatie kan ook andere items zoals elektronica beschadigen en kan de afbraak van chemicaliën versnellen. Door het opnemen van silicagelpakketten kunnen deze items langer bewaard worden. In de chemie wordt silicagel in de chromatografie gebruikt als stationaire fase. Verder wordt de stof ook gebruikt als waterfiltratie en vochtigheidsindicator. 

Silicagel bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook meerdere opties aan silicagel. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten, hoeveelheden en van verschillende merken. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben. 

Silicagel kopen?

Bent u geïnteresseerd in het silicagel van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite