Strontium

Strontium is een scheikundig element met als symbool Sr en als atoomnummer 38. Het aardalkalimetaal strontium komt behoorlijk veel voor in de aardkost, maar niet in elementaire vorm. Metallisch strontium is zacht en zilverachtig, maar bij blootstelling aan lucht kleurt het snel geel vanwege de vorming van het oxide. Strontium heeft fysische en chemische eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van twee verticale buren in het periodiek systeem, namelijk calcium en barium. Het komt van nature voornamelijk voor in de mineralen celestine en strontianiet, hier wordt het grotendeels uit gewonnen.

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Bijzondere eigenschap van strontium

Zoals alle aardalkalimetalen reageert ook strontium met water en zuurstof, maar wel heftiger dan magnesium en calcium. De stof verbrandt in aanwezigheid van zuurstof en bij temperaturen vanaf 650 K ook in een omgeving met stikstofgas. Daarbij vormt het respectievelijk strontiumoxide en strontiumnitride. Het is breekbaar metaal en opmerkelijk zachter dan calcium. 

Toepassingen van strontium

De stof kent verschillende toepassingen in de industrie, geochemie en in de archeologie. In de industrie worden verbindingen van strontium voornamelijk gebruikt in het glas van kleurentelevisies. Andere toepassingen van de stof zijn in de productie van magneten en de raffinage van zink. Ook wordt het in de optica gebruikt, omdat het een zeer hoge lichtbrekingsindex heeft en een optische dispersie heeft die grote is dan die van diamant. Daarnaast worden strontiumnitraat, strontiumcarbonaat en strontiumchloraal ook in de pyrotechniek gebruikt, omdat ze de vlammen een rode kleur geven. 

Strontium bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u dus ook strontium. Deze vindt u bij ons in verschillende hoeveelheden en verschillende soorten. Zo hebben wij strontium nitraat watervrij in 250 gram, maar ook strontium nitraat in 100 gram.

Strontium kopen?

Heeft u interesse in het strontium van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen over één van onze producten zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite