Tartraat

Natrium tartraat is een natriumzout van wijnsteenzuur en heeft als brutoformule C4H4Na2O6. De stof komt voor als witte kristallen die goed oplosbaar zijn in water. De stof is overigens onoplosbaar in ethanol. Natrium tartraat komt ook voor als dihydraat. De stof heeft een dichtheid van 1,545 g/cm3 en een smeltpunt van 150 °C. Natrium tartraat kan worden bereid door natriumcarbonaat toe te voegen aan een oplossing van wijnsteenzuur en dit vervolgens te koken.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Toepassingen natrium tartraat

Natrium tartraat wordt in het laboratorium vooral gebruikt bij de Karl Fischer-titratie om water te bepalen. Het zout is namelijk in staat om een zeer precies gekende hoeveelheid kristalwater op te nemen. Daarnaast kan het ook deel uitmaken van het fehlingsreagens. De stof kent ook toepassingen in de voedingsindustrie als emulgator en bindmiddel. Het is daarnaast ook nog een zuurteregelaar. 

Veiligheid rond natrium tartraat

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij natrium tartraat van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming zoals, beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming

Indien de stof toch in aanraking komt met de huid is het belangrijk om de kleding te verwijderen en de huid goed met water af te spoelen. Raadpleeg ook een arts. Als de stof in contact komt met de ogen moeten deze goed met voldoende water worden uitgespoeld en wanneer mogelijk moeten ook de contactlenzen worden verwijderd. Raadpleeg bij twijfels of aanhoudende klachten een arts. Na inslikken van natrium tartraat moet de persoon in kwestie maximaal twee glazen water drinken. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. Na inademing van de stof moet er voor voldoende frisse lucht gezorgd worden en moet er bij twijfels of aanhoudende klachten een arts geraadpleegd worden. 

Natrium tartraat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook natrium tartraat. Deze vindt u bij ons in verschillende hoeveelheden, namelijk 100 gram en 1 kilogram. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben. 

Natrium tartraat kopen?

Heeft u interesse in het natrium tartraat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite