Tolueen

Tolueen wordt ook wel methylbenzeen genoemd en is een vluchtige vloeistof. Deze chemische verbinding wordt vaak gebruikt als een verdunningsmiddel en als grondstof in de chemische industrie. Het bestaat uit een benzeenring waarvan één waterstofatoom vervangen is door een methylgroep. InstruLabo biedt u een ruim aanbod van diverse fabrikanten en in diverse kwaliteiten tolueen. Bent u niet op zoek naar tolueen, maar misschien naar andere chemicaliën? Neem dan gerust een kijkje in ons assortiment.

... Lees meer
16 producten
Sorteer op

Wat is tolueen en waarvoor wordt het gebruikt?

Tolueen is een kleurloze, brandbare vloeistof met een kenmerkende geur. Het wordt vaak gebruikt als oplosmiddel voor verven, lakken, harsen en andere chemische stoffen. Tolueen wordt ook gebruikt bij de productie van verschillende producten, zoals kunststoffen, rubber, kleurstoffen en farmaceutische producten.

Belangrijke informatie over tolueen:

  • Tolueen is een kleurloze, brandbare vloeistof met een kenmerkende geur.
  • Het wordt vaak gebruikt als oplosmiddel voor verven, lakken, harsen en andere chemische stoffen.
  • Tolueen wordt ook gebruikt bij de productie van verschillende producten, zoals kunststoffen, rubber, kleurstoffen en farmaceutische producten.

Gebruik tolueen en toepassingen

Tolueen wordt toegepast als verdunningsmiddel (denk aan thinner en bandenplakmiddel) en als grondstof in de chemie. TNT, een explosieve stof, wordt gemaakt uit tolueen.

Kenmerken van tolueen:

Kenmerk Waarde
Molecuulformule C6H5CH3 en C7H8
IUPAC-naam Methylbenzeen
Molmassa 92.14 g/ml
CAS-nummer 108-88-3
EG-nummer 203-625-9
Beschrijving Kleurloze, ontvlambare vloeistof
Aggregatietoestand Vloeibaar
Kleur Kleurloos
Dichtheid 0.87 g/cm3
Smeltpunt -93 °C
Oplosbaarhei in water Slecht
Goed oplosbaar in Methanol, ethanol, 2-propanol, aceton, di-ethylether, benzeen, dichloormethaan, dimethylformamide, azijnzuur, chloroform

Is tolueen schadelijk voor de gezondheid?

Kort gezegd, ja. Tolueen is schadelijk voor de gezondheid. Zorg ervoor dat wanneer er gewerkt wordt met tolueen, altijd beschermende kleding wordt gedragen. Zoals een labjas, veiligheidsbril, handschoenen en adembescherming. Zorg er ook voor dat er oogspoelflessen in de buurt zijn. Blootstelling aan tolueen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van de ogen, neus en keel. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van tolueen kan ernstige gevolgen hebben, zoals schade aan het zenuwstelsel, lever en nieren. Tolueen kan ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid en aangeboren afwijkingen bij zwangere vrouwen die zijn blootgesteld aan hoge niveaus van tolueen.

Belangrijke veiligheidsinformatie: 

  • Blootstelling aan tolueen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van de ogen, neus en keel.
  • Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van tolueen kan ernstige gevolgen hebben, zoals schade aan het zenuwstelsel, lever en nieren.
  • Tolueen kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid en aangeboren afwijkingen bij zwangere vrouwen die zijn blootgesteld aan hoge niveaus van tolueen.

Hoe wordt tolueen afgevoerd en opgeslagen?

Tolueen moet worden afgevoerd volgens de plaatselijke wet- en regelgeving. Het mag niet worden geloosd in afvoerkanalen, afvalcontainers of in het milieu. Tolueen moet worden opgeslagen in een goed geventileerde ruimte, op een koele en droge plaats, uit de buurt van ontstekingsbronnen en in een gesloten container. Tolueen moet worden bewaard in een aparte ruimte, gescheiden van andere chemicaliën.

Belangrijke informatie:

  • Tolueen moet worden afgevoerd volgens de plaatselijke wet- en regelgeving.
  • Het mag niet worden geloosd in afvoerkanalen, afvalcontainers of in het milieu.
  • Tolueen moet worden opgeslagen in een goed geventileerde ruimte, op een koele en droge plaats, uit de buurt van ontstekingsbronnen en in een gesloten container.

Tolueen bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u dus ook tolueen. Deze vindt u bij ons in verschillende hoeveelheden en verschillende soorten. Bekijk de hele collectie voor alle opties.

Tolueen kopen

Op zoek naar tolueen of naar andere soorten chemicaliën? Neem dan gerust een kijkje bij ons volledige chemicaliën assortiment. Heeft u nog vragen over tolueen of over een ander artikel? Neem dan zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

Search engine powered by ElasticSuite