Waterstofcarbonaat

Waterstofcarbonaat is een anion en de stof heeft als brutoformule HCO3-. De stof stond vroeger ook wel bekend als bicarbonaat-ion. Het ion bestaat uit een gehybridiseerd centraal koolstofatoom omringd door drie zuurstofatomen in een trigonaal planaire geometrie. Aan één van deze zuurstofatomen is nog een waterstofatoom gebonden. Er zijn drie soorten waterstofcarbonaten bij InstruLabo. Dit zijn natrium, kalium en ammonium waterstofcarbonaat. Alle drie de vormen van deze stof zijn goed oplosbaar in water. 

... Lees meer
18 producten
Sorteer op

Soorten waterstofcarbonaat

Natriumwaterstofcarbonaat

Natriumwaterstofcarbonaat is een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel, als zuurteregelaar of als antiklontermiddel. Deze hygroscopische stof heeft als formule NaHCO-3. De stof heeft een dichtheid van 2,16 g/cm3 en een smeltpunt van 50 °C.

Kaliumwaterstofcarbonaat

Kaliumwaterstofcarbonaat is een kaliumzout van diwaterstofcarbonaat en heeft als formule KHCO3. De stof komt voor als een wit poeder of kleurloze kristallijne vaste stof die goed oplosbaar is in water. De stof heeft een dichtheid van 2,17 g/cm3 en een smeltpunt van 100 °C.

Ammoniumwaterstofcarbonaat

Ammoniumwaterstofcarbonaat is een wit poeder. Het is het zout van ammoniak en waterstofcarbonaat en heeft als formule NH4HCO3. Bij verhitting tussen de 36 °C en 60 °C ontbindt de stof zich tot ammoniak, water en kooldioxide. De stof heeft een dichtheid van 1,59 g/cm3 en een smeltpunt van 41,9 °C.

Veiligheid rond waterstofcarbonaat

Het is tijdens het werken met chemicaliën altijd van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom voor voldoende bescherming tijdens het werken met waterstofcarbonaat zoals lichaamsbescherming, beschermende handschoenen en oogbescherming. Indien u toch op enige manier wordt blootgesteld aan de stof is het belangrijk om bij twijfels of klachten contact op te nemen met een arts. 

Waterstofcarbonaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werken in het laboratorium een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook waterstofcarbonaat. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten, hoeveelheden en van verschillende merken. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben. 

Waterstofcarbonaat kopen?

Bent u geïnteresseerd in het waterstofcarbonaat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste artikelen!

Search engine powered by ElasticSuite