Xyleen

Xyleen is een heldere, kleurloze, olieachtige vloeistof en heeft een erg kenmerkende geur. Xyleen of dimethylbenzeen werd vroeger ook wel xylol genoemd. Xyleen is één van de drie isomeren van dimethylbenzeen of een combinatie hiervan. Elk van de drie verbindingen heeft een centrale benzeenring met twee methylgroepen die gebonden zijn aan substituenten. Alle drie de verbinding zijn kleurloze, brandbare vloeistoffen waarvan sommige een grote industriële waarde hebben. Het mengsel wordt zowel xyleen als xylenen genoemd. 

... Lees meer
14 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

De drie isomeren van Xyleen

De chemische structuur van xyleen is die van een benzeenring, waarvan twee waterstofatomen door een methylgroep zijn vervangen. Er zijn dus drie isomeren en die verschillen van elkaar in de ligging van methylgroepen.

Je hebt ortho-xyleen, ook wel o-xyleen genoemd. Deze vloeistof heeft 1,2-dimethylbenzeen en de methylgroepen op aangrenzende C-atomen in de benzeenring. Je hebt ook de meta-xyleen, ook wel m-xyleen genoemd. Deze heeft 1,3 dimethylbenzeen en de methylgroepen worden gescheiden door één CH-groep. Als laatste hebben we nog de para-xyleen, ook wel p-xyleen genoemd. Deze heeft 1,4-dimethylbenzeen en beide methylgroepen liggen tegenover elkaar. Xyleen dat als oplosmiddel gebruikt wordt, bestaat gewoonlijk uit een mengsel van deze drie isomeren. 

Toepassingen xyleen

In het laboratorium

In het laboratorium wordt xyleen gebruikt om baden met droogijs te maken om reactievaten af te koelen. Verder wordt het ook als oplosmiddel gebruikt en xyleen is het meest gebruikt klaringsmiddel. Xyleen kan ook nog gebruikt worden om paraffine voor het kleuren van gedroogde microscoopglaasjes te verwijderen. 

Andere toepassingen

Xyleen wordt voornamelijk als oplosmiddel gebruikt voor organische stoffen, zoals hars en vet. Uit paraxyleen wordt tereftaalzuur door middel van oxideren bereid. Dit zuur wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van polyester polyethyleentereftalaat. Verder wordt xyleen ook toegepast in de grafische-, rubber- en leerindustrie.

Gevaren xyleen

Xyleen is een ontvlambare vloeistof. Inademen van de dampen van de vloeistof kan aanleiding geven tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en zelfs bewusteloosheid. Ook kan xyleen de huid en ogen irriteren. Xyleen kan bij langdurige blootstelling schade aan de organen veroorzaken en bij inname zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen xyleen zoveel mogelijk vermijden. 

Het is belangrijk om tijdens het werken met xyleen beschermende kleding aan te hebben zoals, beschermende handschoenen, kleding en oog of gelaatsbescherming. Verder moet xyleen verwijderd blijven van warmte, vonken, open vuur of hete oppervlakken. 

Xyleen bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben we een ruim assortiment aan goede kwaliteit xyleen. U vindt bij ons xyleen voor verschillende doeleinden zoals synthese, histologie maar ook zuivere xyleen. Ook hebben we een aantal verschillende hoeveelheden zodat u niet meer hoeft aan te schaffen dan je nodig hebt. Wij hebben xyleen van 1 liter, 2,5 liter, maar ook 5 liter. Voldoende opties dus. 

Xyleen kopen?

Heeft u interesse in het xyleen van InstruLabo of in één van de andere producten? Wij beantwoorden graag al u vragen die u heeft over onze chemicaliën of andere producten. Neem dus gerust contact met ons op!

Search engine powered by ElasticSuite