Zilvernitraat

Zilvernitraat heeft de formule AgNO3. Het is zilverzout van salpeterzuur en heeft een cauteriserende en adstringerende werking. Zilvernitraat is een kleurloze tot witte kristallijne vaste stof. De stof is erg goed oplosbaar in water. Zilvernitraat wordt ook wel de helse steen (lapis infernalis) genoemd. Dit is omdat wanneer de huid met zilvernitraat en vocht in aanraking komt, verkleurt naar donkerblauw, grijs of zelfs zwart. Zilvernitraat wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van wratten, abnormaal littekenweefsel en hypergranulatie. 

... Lees meer
Producten 1-24 van 30
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Wat is zilvernitraat

Zilvernitraat is een chemische samenstelling op basis van edelmetaal zilver. Zoals de naam al verraadt is er ook nitraat in verwerkt. Zilvernitraat is erg goed oplosbaar in water, maar slecht oplosbaar in de meeste organische oplosmiddelen, behalve acetonitril. 

De eerste vermelding van zilvernitraat stamt uit 68 na Christus. In de 13e eeuw werd het vermogen ontdekt van salpeterzuur om goud en zilver te scheiden door het zilver op te lossen. Er werd ontdekt dat de resulterende oplossing de huid zwart kon maken en dit was de eerste stap voor het gebruik van zilvernitraat bij fotografie. Het zilvernitraat werd namelijk donker bij blootstelling aan licht. 

Toepassingen zilvernitraat

Zilvernitraat wordt op veel manieren gebruikt in de organische synthese, voor bijvoorbeeld ontscherming en oxidatie. Zilvernitraat is ook wel gebruikt om mengsels van alkenen te scheiden door selectieve absorptie. Het resulterende adduct kan worden ontleed met ammoniak om het alkeen weer vrij te maken. Zilvernitraat wordt in de histologie gebruikt voor zilverkleuring, voor het aantonen van reticulaire vezels, eiwitten en nucleïnezuren. Vanwege deze reden wordt zilvernitraat ook gebruikt om eiwitten in PAGE-gels aan te tonen. 

Zilvernitraat wordt ook gebruikt voor het testen op de aanwezigheid van stoffen zoals chloride, bromide en jodide-ionen. In de industrie wordt zilvernitraat  gebruikt in haarverf en permanente steekmarkeerders. 

Gevaren zilvernitraat

Zilvernitraat kan brand bevorderen, bijtend zijn voor metalen en brandwonden en oogletsel veroorzaken. Daarnaast is zilvernitraat ook erg gevaarlijk voor in het water levende organismen met langdurige gevolgen. Het is daarom belangrijk om lozing van zilvernitraat in het milieu te voorkomen. 

Bij het werken met zilvernitraat is het belangrijk om beschermende kleding te dragen en voldoende ventilatie te hebben zodat je de stof of nevel niet kan inhaleren. Ook is het belangrijk om het zilvernitraat gescheiden te houden van warmte, hete oppervlakken, vonken, vuur of andere ontstekingsbronnen. 

Zilvernitraat kopen?

Bent u geïnteresseerd in het zilvernitraat van InstruLabo of in één van de andere producten die wij verkopen? Wij beantwoorden graag alle vragen die u heeft dus neem dan zeker contact met ons op!

Search engine powered by ElasticSuite