Zinksulfaat

Eenvoudig zinksulfaat kopen? Dat kan bij InstruLabo. Wij hebben een gevarieerd assortiment. Niet op zoek naar zinksulfaat? Neem dan eens een kijkje bij ons volledige chemicaliën assortiment.

... Lees meer
13 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Wat is zinksulfaat?

Zinksulfaat is het zink-zout van zwavelzuur. De stof komt voor in een watervrije vorm en bestaat uit kleurloze kristallen. Het kan tot wel driekwart van zijn eigen massa opnemen aan water. Deze kristallijne stof werd vroeger ook wel “witte vitriool” genoemd en staat ook bekend onder de naam mineraal goslariet.

De toepassingen van zinksulfaat

De werkende stof in zinksulfaat is heptahydraat. Deze stof wordt onder andere gebruikt bij het drukken van katoenweefsels, bij de productie van kunstzijde, in dierenvoeding, in de houtconservering, in electroplating en bij de bereiding van verschillende zinkverbindingen.

De stof wordt ook in lichte doseringen gebruikt tegen koortslip. In dit geval beschermt het de huid tegen pijn en jeuk. Het zinksulfaat komt in dit geval voor in crème of gel. 

Eigenschappen van zinksulfaat

Zinksulfaat vormt hydraten met water. Bij verhitting komt het kristallisatiewater vrij:

  • bij 39 °C wordt hexahydraat gevormd;
  • bij 70 °C wordt monohydraat gevormd;
  • bij 240 °C wordt watervrij zinksulfaat gevormd.

Wanneer deze stof verder wordt verhit, begint het zinksulfaat te ontbinden bij ongeveer 680 °C. Boven 930 °C blijft alleen zuiver zinkoxide over.

Zinksulfaat reageert heftig met sterke oxidatiemiddelen. Ook is de stof erg toxisch voor waterorganismen en men moet vermijden dat de stof in het milieu terechtkomt.

Zinksulfaat kopen bij InstruLabo

Bij InstruLabo kunt u eenvoudig zinksulfaat kopen. Heeft u nog vragen hierover of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Search engine powered by ElasticSuite