Zoutzuur

Zoutzuur is een waterige oplossing van het gas waterstofchloride. Het wordt ook wel zoutgeest genoemd en het is een veelgebruikt reagens in de scheikunde. De stof heeft als formule HCI en het is een sterk anorganisch zuur dat corrosief is. Jaarlijks wordt er ongeveer 20 miljoen ton zoutzuur geproduceerd en de stof heeft een erg kenmerkende penetrante geur. In tegenstelling tot salpeterzuur of zwavelzuur is zoutzuur geen sterke oxidator. In combinatie met salpeterzuur ontstaat er wel een bijzonder sterke oxidator, namelijk koningswater.

... Lees meer
Producten 1-24 van 68
Sorteer op

Wat is Zoutzuur?

Zoutzuur met de formule (HCl) is een krachtig, corrosief zuur met veel toepassingen in laboratoria en industrie. Het is een heldere, kleurloze vloeistof met een scherpe geur, gekend voor zijn vermogen om metalen op te lossen en de pH van oplossingen aan te passen. Bij InstruLabo bieden we een breed scala aan zoutzuurproducten voor diverse toepassingen in verschillende industrieën.

Toepassingen van zoutzuur

Bij InstruLabo hebben we een enorm aanbod aan zoutzuur die gebruikt kunnen worden in verschillende industrieën. Hieronder volgen enkele van de primaire toepassingen van zoutzuur:

In de Industrie:

  • Metaalindustrie: Zoutzuur wordt gebruikt voor het etsen van metalen, verwijdering van roest (beitsen), en in processen voor metaalraffinage.
  • Chemische Productie: Als reagens bij de productie van verschillende chemicaliën, waaronder kunststoffen, chloriden, en meststoffen.
  • Olie- en Gasindustrie: Gebruikt om de productiviteit van olie- en gasputten te verbeteren door middel van zuurstimulatie of -fracturing.

Laboratoriumgebruik:

  • pH Aanpassing: Het zuur wordt vaak gebruikt om de pH van oplossingen te verlagen en te regelen in laboratoriumexperimenten.
  • Analyse: Gebruikt bij titratie-experimenten en andere analytische chemieprocessen.

Reiniging en Onderhoud:

  • Reinigingsmiddel: Zoutzuur wordt gebruikt om roest en kalkaanslag te verwijderen, vooral in industriële reinigingsprocessen.
  • Waterbehandeling: Gebruikt voor pH-regeling en als coagulant-hulp bij water- en afvalwaterbehandeling.

Overige Toepassingen:

  • Gebruikt bij de productie van gelatine en andere dierlijke bijproducten.
  • In de leerlooierijen voor het verwerken van leer.
  • Voor de productie van diverse farmaceutische producten.

Is zoutzuur bijtend?

Zoutzuur kan bijtend zijn voor metalen. Daarnaast kan het ernstige brandwonden veroorzaken en oogletsel. Ook kan het irritatie van de luchtwegen veroorzaken indien het wordt ingeademd. Om ongemakken te voorkomen is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot bescherming. Draag altijd beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie in de ruimte. 

Veiligheidsmaatregelen Bij contact met Bijtend Zoutzuur

Indien het zoutzuur toch wordt ingeademd, zorg dan voor voldoende verse lucht. Bij twijfel of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. Nadat zoutzuur met de huid in contact is geweest moet deze onmiddellijk met veel water worden gewassen. Ook is behandeling door een arts direct noodzakelijk. Niet behandelde brandwonden kunnen namelijk in moeilijk geneesbare wonden veranderen. Bij oogcontact met de stof moeten deze onmiddellijk met geopende oogleden worden gespoeld met stromend water. Ook moet er direct een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet de mond goed worden gespoeld en moet er veel water worden gedronken. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden, want na inslikken bestaat er gevaar op perforatie van de slokdarm en de maag. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen zijn onmisbaar bij het werken met zoutzuur , omdat ze de ogen beschermen tegen schadelijke spatten, stofdeeltjes en dampen. De ogen zijn bijzonder gevoelig voor chemicaliën en kunnen snel worden beschadigd door zelfs een kleine hoeveelheid. Veiligheidsbrillen zijn ontworpen met sterke, chemisch bestendige materialen die zorgen voor een afsluitende pasvorm om blootstelling te minimaliseren. Door een veiligheidsbril te dragen, verkleint u het risico op oogletsel, wat een veiligere werkomgeving creëert en zorgt dat u zonder zorgen uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Het dragen van een veiligheidsbril is daarom een eenvoudige maar essentiële voorzorgsmaatregel bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Veiligheidshandschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn cruciaal bij het omgaan met zoutzuur , omdat ze de handen, een van de meest blootgestelde lichaamsdelen, beschermen. Deze handschoenen zijn ontworpen met materialen die specifiek zijn gekozen om te weerstaan aan verschillende soorten chemicaliën en bieden daarmee een effectieve barrière tegen schadelijke stoffen. Door veiligheidshandschoenen te dragen, voorkomt u directe blootstelling aan gevaarlijke vloeistoffen of poeders, wat het risico op verwondingen, brandwonden en huidirritaties aanzienlijk vermindert. Investeren in de juiste veiligheidshandschoenen zorgt voor een veiligere werkomgeving en beschermt uzelf en uw collega's tijdens het werken met gevaarlijke stoffen.

Laboratoriumjas

Een laboratoriumjas is essentieel bij het werken met zoutzuur , omdat het bescherming biedt tegen onvoorziene morsingen en spatten. Deze jassen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan veiligheidsnormen, gemaakt van materialen die bestand zijn tegen chemicaliën. Ze bedekken de meeste delen van het lichaam en vormen zo een fysieke barrière, wat direct contact met schadelijke stoffen vermindert. Door een laboratoriumjas te dragen, verkleint u het risico op verwondingen en huidirritaties, en zorgt u voor een veiligere werkomgeving. Investeren in een laboratoriumjas is dus een verstandige keuze om uzelf en uw collega's te beschermen.

Waarschuwingsstickers

Waarschuwingsstickers spelen een cruciale rol bij de veiligheid in laboratoria en andere omgevingen waar gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt. Deze stickers bevatten duidelijke en herkenbare pictogrammen en waarschuwingsteksten die medewerkers waarschuwen voor potentiële gevaren, zoals giftigheid of ontvlambaarheid. Door deze informatie in één oogopslag zichtbaar te maken, helpen waarschuwingsstickers om werknemers bewust en alert te houden bij het omgaan met gevaarlijke stoffen. Ze verminderen de kans op ongelukken en gezondheidsrisico’s, en zorgen ervoor dat iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Waarschuwingsstickers zijn daarmee onmisbaar voor een veilige en verantwoordelijke werkplek.

Zoutzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van diverse chemicaliën tot pompen, maar ook bescherming en veiligheidsmiddelen. Zo vindt u dus ook zoutzuur in ons assortiment. Dit hebben wij beschikbaar in verschillende hoeveelheden, soorten en merken. Bekijk de hele collectie om te zien wat we hebben.

Zoutzuur kopen?

Heeft u interesse in het zoutzuur of in één van de andere producten van InstruLabo? Indien u nog twijfelt of vragen heeft, neem dan contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Veelgestelde vragen over zoutzuur

Zoutzuur is een waterige oplossing van waterstofchloride (HCl), gebruikt voor het reinigen van metalen, het regelen van pH en het oplossen van kalkaanslag.

Zoutzuur lost kalk, roest en metaaloxiden op en verlaagt de pH van oplossingen in industriële processen.

Zoutzuur wordt gebruikt voor het reinigen van metaaloppervlakken, het oplossen van kalk en het aanpassen van pH-waarden in industriële processen.