Zwavelzuur

Zwavelzuur is een industrieel belangrijk anorganisch zuur dat vroeger ook wel vitriool werd genoemd. Het is één van de sterkste zuren en is zeer corrosief. De formule van zwavelzuur is H2SO4 en onder standaardomstandigheden komt de stof voor als een kleurloze, geurloze, viskeuze en sterk hygroscopische vloeistof met een glasachtige glans. De vloeistof is volledig mengbaar met water en zwavelzuur is één van de meest geproduceerde en toegepaste chemicaliën in veel verschillende industrieën. 

... Lees meer
Producten 1-24 van 65
Sorteer op

Kenmerken zwavelzuur

Zwavelzuur is een sterk zuur dat voorkomt in vele industriële toepassingen. Het is niet ontvlambaar en zwaarder dan water. Indien zwavelzuur in reactie met verschillende stoffen komt kan het leiden tot ontploffing of verbranding. Het is een olieachtige, kleurloze viskeuze oplossing en de stof komt niet voor als een natuurlijk product op aarde. Zwavelzuur is wel ontdekt in de buitenste atmosfeer van Venus en rond de maan Europa van Jupiter. Hier ontstaat de stof via het contactproces tussen zwavel en zuurstofgas. 

Zwavelzuur met water 

Zwavelzuur is goed mengbaar met water. Het is alleen wel van belang dat indien dit met elkaar wordt gemengd, het zwavelzuur bij het water wordt gegoten en niet andersom. Als dit wel andersom wordt gedaan dan blijft het water op het zwavelzuur liggen. Vervolgens komt er dan veel warmte vrij en het water kan dan gaan koken en er kunnen spetters ontstaan. 

Als het zwavelzuur bij het water wordt toegevoegd, dan kan de warmte zich makkelijker verspreiden. Hierbij is het wel van belang dat het niet te snel wordt toegevoegd en dat het goed gemengd wordt.  

Zwavelzuur gevaren

Zwavelzuur kan bijtend zijn voor metalen en kan ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken. Om deze reden is het belangrijk om altijd goed voorbereid te zijn indien er wordt gewerkt met deze stof. Draag ook altijd voldoende bescherming om ongemakken te voorkomen. Denk hierbij aan beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming

Indien de stof wel in contact komt met de huid, wrijf dan met een doek over de betrokken huid en was dit aansluitend met water en een zacht reinigingsmiddel. Behandeling door een arts is noodzakelijk. Niet behandelde brandwonden kunnen anders veranderen in moeilijk geneesbare wonden. Bij contact met de ogen moeten deze direct met geopende oogleden met stromend water worden gespoeld. Ook moet er direct een oogarts geraadpleegd worden en moet het onbeschadigde oog beschermd worden. 

 

Bij inademing van zwavelzuur moet er voor verse licht worden gezorgd en indien twijfel of aanhoudende klachten moet er een arts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet de mond onmiddellijk worden uitgespoeld en moet er veel water worden gedronken. Er moet ook onmiddellijk een arts geraadpleegd worden, want er bestaat een kans op perforatie van de slokdarm en de maag.

Zwavelzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van veel verschillende chemicaliën tot diverse pompen en verschillende beschermingsmiddelen. Zo hebben wij dus ook een ruim assortiment aan zwavelzuur. Dit vindt u bij InstruLabo in verschillende mengsels, merken en hoeveelheden. Bekijk de volledige collectie om alle opties te bekijken. 

Zwavelzuur kopen?

Heeft u interesse in het zwavelzuur van InstruLabo of in één van onze andere producten? Indien u nog twijfelt of vragen heeft, neem dan zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite