Chromatografie papier

Chromatografiepapier is een hulpmiddel bij scheidingsmethode om mengsels te scheiden of om bepaalde stoffen in het mengsel aan te tonen. Er zijn verschillende vormen van chromatografie. Elke vorm is gebaseerd op het principe van een mobiele en een stationaire fase. Een bekende vorm van chromatografie is papierchromatografie. Met chromatografiepapier kan er bijvoorbeeld bepaald worden welke stoffen er in een mengsel zitten. Naast chromatografiepapier zijn er ook nog andere vormen chromatografie. Dit zijn dunnelaagchromatografie, gaschromatografie en kolomchromatografie. 

... Lees meer
Producten 1-24 van 67
Sorteer op

Papier voor chromatografie

Bij papierchromatografie wordt het papier met de onderkant in een loopvloeistof zoals, water of methanol gedoopt en na enige tijd trekt de loopvloeistof in het papier. De loopvloeistof gaat dan omhoog lopen. Deze loopvloeistof bevindt zich in de mobiele fase van het traject. De ene stof lost beter op in het oplosmiddel dan de andere stof. Papierchromatografie is onder andere gebaseerd op een verschil in oplosbaarheid. Hoe beter de stoffen in de loopvloeistof oplossen, hoe verder het wordt meegenomen. Deze stoffen zullen dus een grotere afstand leggen op het papier. Nu is er nog een fase aanwezig die de afgelegde afstand beïnvloedt, namelijk de stationaire fase. 

Bij chromatografiepapier bevindt het papier zich in de stationaire fase. Hoe beter de stoffen aan het papier hechten, hoe minder ver het uiteindelijk wordt meegenomen door de loopvloeistof. Deze aanhechting remt de stoffen dus als het ware af. Papierchromatografie scheidt dus stoffen op basis van twee stofeigenschappen: de oplosbaarheid in de loopvloeistof (mobiele fase) en het aanhechtingsvermogen aan het oppervlak (stationaire fase). Het uiteindelijke resultaat wordt chromatogram genoemd. 

Chromatografiepapier bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. U vindt bij ons een ruim assortiment aan diverse chemicaliën. Daarnaast hebben we ook nog allerlei producten die het werken met deze chemicaliën veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Ook vindt u meerdere opties aan chromatografiepapier bij ons. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten en maten. 

Chromatografiepapier kopen?

Bent u geïnteresseerd in chromatografiepapier van InstruLabo of in één van onze andere producten? Indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten, neem dan zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite