Entoog

Een entoog is een oogje van metaal of kunststof. Dit wegwerpartikel voor in het laboratorium wordt veel gebruikt in de microbiologie om bacterieculturen te bemonsteren en op voedingsbodems te enten. Een entoog wordt vaak gevormd door een stukje draad om een dun staafje te buigen en in zichzelf te draaien, waarna het staafje wordt verwijderd. In de resterende opening van 1 tot 2 mm aan het einde van het stukje draad kan een miniem druppeltje vloeistof worden genomen door het oog even in vloeistof te dompelen. Bekijk het volledige aanbod aan entogen hieronder en bestel eenvoudig online.

... Lees meer
8 producten
Sorteer op

Wat is een entoog?

Een entoog is een oogje van metaal of kunststof dat gebruikt wordt voor het bemonsteren van een bacteriecultuur. Vervolgens wordt dat monster geënt op een voedingsbodem. Een entoog ziet er vaak uit als een stukje draad dat om een dun staafje is gebogen. De draad draait in zichzelf en het staafje wordt verwijderd. Zodoende ontstaat een entoog met een kleine opening van 1-2 mm, waarin een zeer kleine hoeveelheid vloeistof kan blijven zitten. Wilt u een klein monster uit een vloeistof halen? Dan komt een entoog goed van pas.

Verschillende soorten entogen

Bij het gebruik van een entoog is het belangrijk dat het voorwerp schoon is en geen onzuiverheden aan zicht heeft. Om daarvoor te zorgen, wordt een entoog vaak gesteriliseerd. Dit doet men door verhitting van het entoog in een bunsenbrander. Om te voorkomen dat het metaal van het entoog oxideert, wordt het voorwerp vaak van een edelmetaal gemaakt. Dat metaal, zoals platina of wolfraam, is bestand tegen hoge temperaturen en wordt daardoor niet aangetast. Bij het gebruik van een entoog worden ook vaak entnaalden gebruikt voor het overbrengen van kleine hoeveelheden biologisch materiaal.

In andere gevallen wordt gebruikgemaakt van kunststof entogen. Dit zijn vooraf gesteriliseerde entogen die van plastic zijn gemaakt. Deze entogen zijn dus al klaar voor gebruik, maar zijn niet herbruikbaar. Voor iedere nieuwe enting moet dus een nieuw entoog gebruikt worden. Een gebruikt entoog hoort bij het biologisch gevaarlijk afval. 

Bestel online bij InstruLabo

Heeft u de juiste entoog, en eventueel entnaald, gevonden voor in uw laboratorium? Leg deze producten dan snel in uw winkelmandje. Voeg daar nog de nodige producten aan toe, zoals beschermende kleding of andere wegwerpartikelen. Is uw bestelling compleet? Rond deze dan af en koop uw entoog eenvoudig online. We gaan direct voor u aan de slag en zorgen voor betrouwbare levering.

Heeft u vragen over een entoog, andere producten of onze service? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag verder met advies op maat.

Search engine powered by ElasticSuite