Drigalskispatel

De Drigalskispatel, genoemd naar zijn uitvinder Wilhelm von Drigalski, wordt gebruikt voor uniforme toepassing van één tot enkele cel micro-organismen op een agarplaat te verspreiden.

Van oorsprong is de Drigalskispatel gemaakt van glas of metaal, maar de laatste jaren is de disposable kunststof uitvoering van de drigalskispatel ook beschikbaar. De Drigalskispatel van kunststof hoeft niet steeds gereinigd te worden en is dus steeds direct klaar voor gebruik.

... Lees meer
1 product
Sorteer op

Kunststof Drigalskispatel

De kunststof Drigalskispatel is direct klaar voor gebruik. Daarom hoeft men deze niet zelf steriel te maken, met alle risico’s van dien. Na het steriel maken van de Drigalskispatel zal deze bijvoorbeeld voldoende gekoeld moeten zijn, omdat anders de micro-organismen gedood worden.

Suspensie van micro-organismen

De suspensie van micro-organismen door middel van een pipet of een inoculerende oog op het midden van de agarplaat wordt gelijkmatig verdeeld met de Drigaslkispatel door cirkelvormige bewegingen te maken. Op geschikte wijze wordt de petrischaal met de agarplaat met één hand vastgehouden, terwijl de andere hand met de Drigalskispatel een 8 beschrijft. De petrischaal moet in de hand worden gedraaid.

Het verdelen vindt plaats totdat de Drigalskispatel niet meer gemakkelijk glijdt. Hoe kleiner het aangebrachte volume en hoe droger de gebruikte agarplaat, des te sneller  dit proces met de Drigalskispatel kan verlopen.

Voor alternatieve Drigalskispatels of een bepaald type spatel van een ander materiaal kunt u vrijblijvend contact met InstruLabo opnemen.

Search engine powered by ElasticSuite