Areometers

Een areometer, ook wel hydrometer of bauméweger genoemd, is een instrument waarmee je de dichtheid, ofwel het soortelijk gewicht van vloeistoffen kunt meten. Een areometer bestaat gewoonlijk uit een dunne glazen of plastic buis, waarvan het ene uiteinde van de buis bolvormig is en verzwaard met een ballast van fijn lood of staalschot. Hierdoor drijft het instrument altijd rechtop in de vloeistof die u wilt meten. 

Bij InstruLabo kunt u terecht voor verschillende soorten areometers, maar ook voor ander laboratorium glaswerk zoals destillatieglaswerk, erlenmeyers en reageerbuizen bent u bij ons aan het goede adres. 

... Lees meer
Producten 1-24 van 79
Sorteer op

Wat is een areometer?

Een areometer wordt ook wel een hydrometer of bauméweger genoemd. Het is een handig instrument voor uw laboratorium, waarmee u de dichtheid, ofwel het soortelijk gewicht van een vloeistof meet. U kunt areometers onderverdelen in twee verschillende, algemene klassen. Klasse één betreft vloeistoffen zwaarder dan water - en klasse 2 betreft vloeistoffen die lichter zijn dan water. 

In de standaard areometerschaal, ook wel bekend als de ‘soortelijk gewicht schaal’, is gedestilleerd water gelijk aan 1.000. Dit is het initiële meetpunt. Vloeistoffen die lichter zijn dan water, worden geschaald onder 1.000 soortelijk gewicht - en vloeistoffen zwaarder dan water, worden geschaald boven 1.000 soortelijk gewicht.

Areometer

Hoe gebruik je een areometer?

Areometers bestaan uit een dunne glazen of plastic buis, die aan beide uiteinden is afgedicht met een bedrukte schaal. Deze is gekalibreerd op een soortelijk gewicht. Eén van de uiteinden van de buis is bolvormig en verzwaard met een ballast. Deze ballast zorgt dat de areometer rechtop blijft drijven in een vloeistof. 

Om de areometer te gebruiken, vult u een glazen of plastic cilinder met de te meten vloeistof. Laat de areometer voorzichtig in de vloeistof zakken, met de bolle kant naar beneden. Zodra de areometer stil hangt, kunt u aflezen hoeveel zwaarder of lichter dan water uw vloeistof is.

Een areometer kan ook gekalibreerd worden volgens Baume, Brix, Alcohol, API (American Petroleum Institute Index) en voor andere specifieke chemicaliën. 

Nauwkeurigheid van areometers

Om areometers zo nauwkeurig mogelijk af te kunnen lezen, moet u rekening houden met een paar factoren: de reinheid van de areometer, de temperatuur van de vloeistof die u wilt meten en de juiste manier van onderdompelen. Het cilinder waar u de areometer inzet, moet een binnendiameter hebben van ongeveer 25 mm groter dan de buitendiameter van de areometer. 

Areometers bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we areometers in verschillende groottes. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor een areometer van 33, 30, 28 en 25 centimeter. 

Zoekt u een areometer met Baume verdeling? Bekijk dan eens de 30-40 Baume verdeling of de 50-60 Baume verdeling.  

Areometer kopen bij InstruLabo? Dan krijgt u:

  • Apparatuur van een betrouwbaar bedrijf (al sinds 1972)
  • Maatoplossingen voor jouw werkproces(sen)
  • De beste service van een ISO-gecertificeerd bedrijf

Stuur gerust een bericht

Wilt u een areometer kopen, maar kunt u nog wel wat persoonlijk advies gebruiken? Wij zijn goed bereikbaar via onze contactpagina en helpen u vanaf daar graag verder.

Search engine powered by ElasticSuite