Soortelijk gewicht

Het bepalen van het soortelijk gewicht van vloeistoffen met deze glazen areometers is gebaseerd op de wet van Archimdes.

Areometers staan ook bekend onder de naam hydrometers of Bauméwegers. Deze Bauméwegers hebben een speciale schaalverdelingen in graden Baumê. Hiermee werd vooral vroeger de sterkte van zuren uitgedrukt.

Tegenwoordig wordt meer de schaal in g/cm3 gebruikt.

... Lees meer
Producten 1-24 van 74
Sorteer op

Een Areometer in gebruik

Een areometer ziet er uit als een glazen dobber met in het onderste gedeelte metalen korrels. Deze korrels zitten vast. Hierdoor wordt een stabiele meting verkregen.

Stappenplan bij het gebruik van een Areameter

  1. Belangrijk is dat de areometer schoon is. Bij voorkeur voor het uitvoeren van de meting de soortelijk gewicht meter reinigen met water en zeep. Daarna alleen nog vasthouden aan de stengel van de areometer.

  2. De oplossing waarin gemeten wordt, dient bij voorkeur helder te zijn. Vertroebelingen en dwarrelende neerslagen verstoren de meting. Het is aan te bevelen in die gevallen de oplossing te filtreren.

  3. Om een nauwkeurige meting te krijgen, de glazen soortelijk gewicht meter langzaam in de vloeistof laten zakken. Het juiste resultaat wordt verkregen door aan de onderkant van de meniscus af te lezen: de meniscus kan omhoog staan tegen de stengel van de areometer. De bovenkant van de vloeistof bepaalt welke waarde afgelezen dient te worden. Niet de opstaande meniscus.
Search engine powered by ElasticSuite