Borosilicaatglas
Borosilicaatglas is gemaakt van borosilicaat. Dit is een zout van boor en kiezelzuur. Bij InstruLabo is er een groot assortiment aan laboratoriumglaswerk gemaakt van borosilicaat beschikbaar. Borosilicaatglas is een veel sterkere soort glas, vergeleken met de normale glassoort "calciumnatriumsilicaat". Borosilicaatglas is ook nog eens lichter en dunner, waardoor het makkelijker te verplaatsen is. Handig voor als u van laboratorium naar laboratorium moet. Daarbij behoudt borosilicaatglas de eigenschappen die normaal glas ook heeft: het is helder, makkelijk schoon te maken en u kunt er makkelijk metingen van aflezen.
Gebruik van borosilicaatglas
Borosilicaatglas zet minder uit bij verdamping en krimpt minder bij afkoeling dan normaal glas. Hierdoor knapt borosilicaatglas niet snel en krijgt het een langere levensduur. Voorwerpen zoals ovenschalen zijn meestal ook van borosilicaatglas gemaakt. Borosilicaatglas is ook breukvast en is beter tegen chemische aantasting bestand dan normaal glas. Dit zorgt ervoor dat laboratoriumglas over het algemeen langer meegaat dan normaal glas en dus ook duurzamer is. Let op: borosilicaatglas mag niet in de normale glasbak. Het heeft een ander smelttraject, waardoor het klonterig wordt wanneer het in een fabriek gesmolten wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de machines die het glas smelten kapot gaan. Borosilicaat mag u dus weggooien bij het restafval.
Borosilicaat en laboratoriumglaswerk
Het meeste laboratoriumglaswerk wordt van borosilicaat gemaakt. Dit wordt gedaan omdat borosilicaatglas een hoge hittebestendigheid heeft en minder bij afkoeling krimpt. Dit maakt het ideaal voor laboratoriumglaswerk, aangezien koeling en verwarming twee processen zijn die bij veel experimenten worden gebruikt. Bij InstruLabo zijn onder andere trechters, bekerglazen, kolven, en reageerbuizen gemaakt van borosilicaat beschikbaar. Maar het laboratorium zijn niet de enige plaatsen waar borosilicaatglas wordt toegepast. U kunt het ook terugvinden in theeglazen en glazen deksels voor op pannen. Borosilicaatglas is ook stukken krasbestendiger dan normaal glas. Dit is praktisch wanneer u met bekerglazen en roerstaven werkt. Zo hoeft u laboratoriumglaswerk gemaakt van borosilicaat niet frequent te vervangen.
De verschillen tussen normaal glas en borosilicaatglas
Er zijn een aantal verschillen tussen normaal glas (calciumnatriumsilicaat) en borosilicaatglas. Normaal glas is (meestal) dikker en zwaarder dan borosilicaatglas. Normaal glas kan ook verschillende kleuropties hebben, maar borosilicaatglas kan alleen maar barnsteen, groen, blauw, melkwit en rookgrijs kleuren hebben. Borosilicaatglas is ook meestal een stuk duurder dan normaal glas, omdat borosilicaat een duurdere grondstof is. Het is ook gemakkelijker om gaten in borosilicaatglas te maken. Ook is borosilicaatglas hittebestendig. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom niet alleen laboratorium glaswerk van borosilicaatglas gemaakt is, maar ook theekopjes en potten hiervan gemaakt zijn.
Borosilicaatglas kopen bij InstruLabo
Bent u op zoek naar borosilicaatglaswerk? Heeft u nog vragen over borosilicaatglas of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.