Destillatiekolf met zijbuis

Een destillatiekolf is een handig middel waar je veilig vloeistoffen mee kan scheiden en/of verwarmen. De destilaltiekolven van InstruLabo maken ook van een zijbuis gebruik. Deze wordt voor het scheiden van vloeistoffen en condensatie gebruikt. Bij InstruLabo zijn destillatiekolven in verschillende maten beschikbaar.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Destillatiekolf gebruik

Destillatiekolven worden vooral bij het scheiden van oplosmiddelen gebruikt. U kunt het beste de werking van een destillatiekolf testen door een oplosmiddel te gebruiken wat twee stoffen met twee verschillende kookpunten bevat. Neem bijvoorbeeld ethanol en water. Ethanol heeft een kookpunt van 78° en water heeft een kookpunt van 100°. Het ethanol zal dus als eerste verdampen wanneer u dit oplosmiddel in de destillatiekolf verwarmt. U kunt vervolgens het ethanol weer laten condenseren in een koeler. De gescheiden ethanol kunt u uit de koeler in een opvangkolf laten vallen. De gescheiden stof wordt ook wel het destillaat genoemd. De overige vloeistoffen die in de destillatiekolf overblijven worden het residu genoemd.

Destillatiekolf materialen

Destillatiekolven zijn meestal van borosilicaatglas gemaakt. Dit is een speciaal soort glas wat vooral in laboratoriumglaswerk wordt toegepast. Borosilicaatglas is steviger en lichter dan normaal glas. Zo heeft het een hoger smeltpunt en vriespunt. Dit maakt het glas ideaal voor de verschillende experimenten waar u een vloeistof moet verwarmen of koelen. Bij InstruLabo zijn destillatiekolven in verschillende maten beschikbaar. De kleinste destillatiekolf kan 100 ml vloeistof bevatten en de grootste destillatiekolf kan 1 liter bevatten. Het is dus belangrijk dat u weet hoeveel vloeistof u ongeveer met een destillatiekolf wilt scheiden. Aan de zijbuis van de destillatiekolf kunt u gemakkelijk een koeler vastzetten, zodat de gescheiden stof naar een aparte kolf kan gaan.

Destillatiefolven kopen bij InstruLabo

Bent u op zoek naar een destillatiekolf? Heeft u nog vragen over destillatiekolven of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Search engine powered by ElasticSuite