Exsiccatoren

Een exsiccator (soms desiccator genoemd) is in deze categorie een glazen variant, gesloten ronde bak. In de exsiccator kan een product, stof of materie gedroogd worden of beschermd worden tegen vocht. Zo kan een exsiccator gebruikt worden om hygroscopische producten te bewaren. Deze kunnen op een horlogeglas gelegd worden, of in een petrischaal geplaatst worden. Op deze manier voorkomt men, dat de producten vocht opnemen. Dit zou ook kunnen gelden voor bepaalde papieren producten, zoals chromatografiepapieren.

... Lees meer
10 producten
Sorteer op

Waaruit bestaat een exsiccator?

De exsiccator bestaat uit een onderpot en een deksel. Dit is tevens de leveringsomvang. Indien het een vacuümexsiccator betreft, is ook de kraan die in het deksel hoort, inbegrepen in de levering. De porseleinen plaat dient apart besteld te worden. In het onderste gedeelte van de exsiccator, onder de porseleinen plaat (hierin bevinden zich diverse gaatjes, zodat er contact is tussen het droogmiddel en de ruimte waarin het te drogen product zich bevindt), wordt een droogmiddel geplaatst. Vaak wordt silicagel gebruikt. Al dan niet met een indicator, welke aangeeft of de silicagel verzadigd is met vocht.

Hoe open- en sluit je een exsiccator?

De verbinding tussen de onderpot en het deksel van de exsiccator is een brede, geslepen rand. Voor een goede afdichting, dient deze ingesmeerd te worden met vacuümvet. Openen en sluiten dient te gebeuren door schuiven (en niet door optillen). Bij een vacuümexsiccator dient het openen voorzichtig te gebeuren, om er voor te zorgen dat er geen welving in de exsiccator ontstaat bij te snel openen. Bij deze vacuümexsiccator kan lucht (waterdamp) uit de exsiccator verwijderd worden met een membraanpomp.

Belangrijk is om de exsiccator regelmatig te controleren op beschadigingen. Zeker bij de vacuümexsiccator kunnen anders gevaarlijke situaties ontstaan.

Glazen exsiccator kopen? Op deze pagina vindt u diverses soorten exsiccatoren. Heeft u vragen of heeft u advies nodig? Neem contact met ons op.

Search engine powered by ElasticSuite