Maatkolven

Een maatkolf is gemaakt voor nauwkeurigheid en wordt gebruikt om een volume van een vloeistof af te meten. Op de onderkant van de maatkolf is een smalle buis gemonteerd met een maatstreep. Het is belangrijk om de maatkolf op de juiste manier te vullen tot deze maatstreep. De nauwkeurigheid wordt vooral bereikt door de smalle hals. Een klein volumeverschil is daarin zeer snel zichtbaar.

Aan de bovenkant van de maatkolf kan zich een rand bevinden of een slijpstuk (NS). Het voordeel van een dergelijk slijpstuk is, dat de maatkolf goed afgesloten kan worden met een NS-stop van bijvoorbeeld glas, of kunststof.

Met behulp van een maatkolf en een volumepipet is het simpel om verdunningen te maken.

... Lees meer
Producten 1-24 van 66
Sorteer op

Glazen en kunststoffen maatkolven

De maatkolven in deze categorie zijn gemaakt van glas, maar er kan ook voor een kunststof maatkolf gekozen worden. De glazen uitvoering van de maatkolf is minder gevoelig voor krassen en behoudt daardoor langer de hoge nauwkeurigheid.

Maatkolven van "Brand"

De firma Brand besteedt grote aandacht aan de nauwkeurigheid, zo ook bij de maatkolven van Brand. De maatkolven uit de BLAUBRAND serie wordt geleverd met een batch certificaat en kan ook geleverd worden met een stukcertificaat of een DAkkS-certificaat. Op verzoek kunnen wij u hierover nader informeren.

Ijking en conformiteitsbewijs van maatkolven

Bij maatkolven die voorzien zijn van een conformiteitsbewijs, weet men dat deze overeenstemmen met een vooraf vastgesteld volume en daarmee ook voldoen aan de ijkwet. In principe is bij aanschaf van een dergelijke maatkolf, de ingangscontrole overbodig. Het conformiteitsbewijs geeft aan dat de fabrikant deze controle reeds heeft uitgevoerd.

Verschillende soorten maatkolven

Er bestaan meerdere uitvoeringen van de maatkolf. Zo zijn er maatkolven met twee maatstrepen op de hals. Deze wordt vaak ingezet bij suikeronderzoeken. Dit geldt ook voor de Kolhrausch uitvoering van de maatkolf.

Tot slot wordt de Engler maatkolf wordt vaak ingezet bij viscositeitsbepalingen.

Glazen maatkolf kopen?

Koop glazen maatkolven eenvoudig online bij Instrulabo. Heeft u vragen over maatkolven of heeft u advies nodig? Neem contact met ons op voor advies. 

Search engine powered by ElasticSuite