Reageerbuisjes
Reageerbuisjes kopen? Een laboratorium zonder reageerbuisjes of proefbuisjes is niet voor te stellen. Ook al is een glazen reageerbuisje een eenvoudig hulpmiddel dat bestaat uit een cilindrische buis met ronde bodem. Vaak is er een omgelegde rand aanwezig die dienst kan doen als schenktuit. De standaard reageerbuis maat heeft een diameter van 16 mm en een lengte van 160 mm. Maar inmiddels is een groot aantal maatvoeringen leverbaar. Naast reageerbuisjes hebben wij een enorm aanbod aan laboratorium glaswerk.
Wanneer gebruik je een reageerbuis?
Reageerbuizen zijn vooral onmisbaar bij eenvoudige kwalitatieve chemische reacties. Bijvoorbeeld om te zien of er bij een bepaalde reactie een neerslag ontstaat. Ook kunnen er in glazen reageerbuisjes kleine hoeveelheden vaste stoffen of vloeistoffen verhit worden. Hiervoor gebruikt men een reageerbuis van borosilicaatglas. Houd bij het gebruik van (glazen) reageerbuizen de veiligheid in het oog en draag de benodigde beschermingsmiddelen. Zorg dat eventueel spattende inhoud van de reageerbuis geen schade aan kan richten.
Reageerbuizen in de klinische chemie
Reageerbuizen maken deel uit van de basisuitrusting van het laboratorium. In de klinische chemie dienen reageerbuisjes niet alleen voor het mengen en opslaan van monstermateriaal, maar ook voor het pipetteren en centrifugeren. Wanneer er bepalingen gedaan moeten worden van hemoglobine in capillair bloed of bijvoorbeeld een analyse van hersenvocht. Reageerbuisjes kunnen in de klinische chemie op veel verschillende manieren gebruikt worden.
Reageerbuisjes reinigen op de juiste manier
Reageerbuisjes hebben een smalle en hoge vorm. Hierdoor kan het lastig zijn om de gehele binnenzijde van het reageerbuisje goed te reinigen. Speciaal hiervoor hebben wij ook reageerbuisborstels in ons assortiment. Dit zijn lange borstels met flexibele borstelharen.
Nadat het reageerbuisje schoongeborsteld is, worden deze vervolgens professioneel schoongemaakt in een reinigings- en desinfectieapparaat.
Welke soorten reageerbuizen zijn er?
Er zijn diverse soorten reageerbuizen. De uitvoering zonder rand wordt ook vaak een cultuurbuis genoemd. Deze zijn ook leverbaar als cultuurbuis met schroefdop. Zodra de reageerbuis voorzien is van een slangaansluiting aan de zijkant, spreken we van een afzuigreageerbuis. Zie afzuigreageerbuizen 127.014 en 127.018. Er zijn ook afzuigreageerbuizen met slijsptuk (NS). Deze soorten reageerbuizen en andere maten zijn op aanvraag leverbaar. Ook zijn er dus diverse merken reageerbuizen leverbaar, zoals bijvoorbeeld Duran, Fiolax, ELKA, Superior.
Reageerbuis toebehoren:
- Gezien het feit dat reageerbuizen een ronde bodem hebben, kunnen deze het beste weggezet worden in een reageerbuisrek. Er zijn kunststof reageerbuisrekjes en metalen reageerbuisrekken verkrijgbaar.
- Voor sommige toepassingen kan het van belang zijn, om de inhoud van de glazen reageerbuizen af te schermen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden en het advies is om hierover contact met ons op te nemen.
- Bij sommige toepassingen van glazen reageerbuizen, zoals tijdens het verhitten, biedt een reageerbuishouder uitkomst. Hierin wordt de glazen reageerbuis geklemd. Houd hierbij ook de veiligheid in het oog en draag de benodigde beschermingsmiddelen.
- Glazen reageerbuizen dienen ook gereinigd te worden. Hiervoor kan een reageerbuisborstel gebruikt worden, waarmee de glazen reageerbuis met een pluim of katoenprop gereinigd kan worden.
Reageerbuisjes kopen bij Instrulabo
Bij Instrulabo kun je snel en eenvoudig reageerbuisjes kopen. Er is keuze uit veel verschillende soorten reageerbuisjes die geschikt zijn voor in laboratoriums. Heb je nog vragen over reageerbuisjes of over een ander product? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!