Membraanfilters

Membraanfilters, ook wel membraamfilters genoemd, van kunststof kennen diverse toepassingen. De kunststof membraanfilters van PTFE worden volgens een speciaal productieproces vervaardigd: afzonderlijke PTFE-deeltjes worden aan elkaar gesmolten. De poriegrootte van de membraanfilters kan worden aangepast via de granulatenkeuze en de procesparameters. Hierdoor is filtratie met een membraan geschikt om een breed scala aan stoffen van een medium te scheiden.

Dankzij het anti-kleefoppervlak van het membraanfilter zijn fluoroplastische (PTFE / PFA) filtereenheden eenvoudig te reinigen en die hebben daarom een lange levensduur.

... Lees meer
16 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Hoe werken membraanfilters?

Membraanfilters werken door een barrière te creëren tussen de gewenste stof en het medium waaruit de stof gefilterd moet worden. Membraanfiltratie gaat in werking door het gebruik van een membraan: een dunne laag materiaal die selectief deeltjes van bepaalde groottes kan doorlaten. Bij filtratie met het membraan worden deze deeltjes gescheiden van het medium, waardoor het medium vrij is van verontreinigingen.

Het scheiden van stoffen kan met verschillende scheidingstechnieken. Aangezien de poriegrootte van de verschillende membraanfilters verschillen, is filtratie van allerlei soorten stoffen mogelijk. Membraanfilters zijn daarom zeer geschikt voor uiteenlopende toepassingen.

Wat zijn PTFE membraanfilters?

PTFE membraanfilters zijn gemaakt van PTFE. Microporeuze PTFE heeft dezelfde unieke eigenschappen als normale PTFE. Het gebruik van PTFE voor membraanfilters brengt enkele voordelen met zich mee:

 • Anti-aanbak, vlekbestendige membraanfilters
 • Hydrofoob, waterafstotend
 • Anti-kleef, membraanfilters nemen geen vocht op
 • Geen afgifte van sporenelementen aan het filtraat (zonder weekmaker)
 • Goede chemische bestendigheid van de membraanfilter tegen zuren, logen en oplosmiddelen
 • Uitstekende temperatuurbestendigheid, van -200 °C tot + 260 °C (tijdelijk tot + 300 °C)
 • Autoclaveerbare membraanfilters

Wat zijn de voordelen van membraanfilters?

Membraanfiltratie is een zeer geschikte manier van filteren. Dat komt onder andere doordat het gebruiken van membraanfilters komt met enkele voordelen:

 • Zeer nauwkeurige filtratie
 • Zeer efficiënt in het scheiden van verontreinigingen
 • Kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen
 • Lage onderhoudskosten

Poriegrootten van membraanfilters

Voor de filtratie van diverse stoffen zijn membraanfilters met verschillende poriegrootten nodig. De membranen voor filtratie zijn beschikbaar in verschillende varianten:

Klasse 

Mark   

Poriegrootte in μm

00

p 500

250 - 500 *

0

p 250

160 - 250 *

1

p 160

100 - 160 *

2

p 100

40 - 100

3

p 40

16 - 40

4

p 16

10 - 16

5

p 1.6

1 - 1.6

* momenteel nog niet mogelijk in PTFE

Welke poriegrootte is geschikt voor welke toepassing?

Membraanfilters worden veel gebruikt in industriële processen voor waterzuivering en voor het scheiden van vaste stoffen uit vloeistoffen. Ook worden membraanfilters gebruikt voor het filteren van biologische monsters en medicijnen, evenals voor het produceren van drinkwater en het behandelen van afvalwater.

Welke poriegrootte nodig is voor een membraanfilter, is afhankelijk van het soort filtratie waar het membraan voor gebruikt wordt:

 • 50 μm: Filtratie van grove deeltjes, gasverdeling in vloeistoffen.
 • 5 μm: Membraanfilters, geschikt voor filtratie van middelgrote deeltjes, laboratoriumfiltratie, ventiel voor verpakking (gasdoorlatend, vloeistofdicht).
 • 1 μm: Filtratie van waterige oplossingen, deeltjesverwijdering.
 • 0,45 µm: Membraanfilters voor voorfiltratie van waterige oplossingen, HPLC-oplossingen, eiwitoplossingen en alcoholen, steriele filtratie van lucht of andere gassen.
 • 0,2 μm: Ultra-reiniging van organische oplossingen en alcoholen, steriele filtratie van lucht of andere gassen.
 • 0,05 µm: Membraanfilters voor ultra-reiniging van oplossingen of gassen (virussen).

De membraanfilters van InstruLabo

Bij InstruLabo heeft u een ruime keuze aan membraanfilters. De filters hebben een dikte van 0.2 mm en verschillende diameters en poriegrootten. Deze eigenschappen staan aangegeven bij de membraanfilters. De membraanfilters zijn verpakt per 10 stuks. Bij InstruLabo profiteert u van snelle en betrouwbare levering en bezorging in zowel Nederland als België. Ook voor de juiste veiligheidsartikelen voor het werken met membraanfilters en chemische stoffen bent u bij InstruLabo aan het juiste adres.

Membraanfilters voor waterzuivering en membraanfiltratie met verschillende afmetingen en poriegrootten.

Kunststof membraanfilters kopen?

Wilt u membraanfilters gebruiken voor uw membraanfiltratie? Bestel uw filters dan eenvoudig online via InstruLabo.nl. Heeft u vragen of komt u er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder bij vragen over onze membraanfilters of een van onze andere producten.

Search engine powered by ElasticSuite