Toestel van Hofmann

Toestel van Hofmann kopen? Samen met het ophangsysteem van InstruLabo, wordt de totale opstelling van het toestel volgens Hofmann een ware blikvanger. 

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Wat is het Toestel volgens Hofmann?

Al vele jaren is de proef met het toestel volgens Hofmann een belangrijk onderdeel van de praktica op middelbare scholen. Het toestel volgens Hofmann toont, door middel van elektrolyse, de ontleding van water in waterstof en zuurstof aan. Het glazen toestel volgens Hofmann bestaat uit drie verticale buizen. Onderaan worden de drie buizen  door middel van een dwarsbuis verbonden. De twee buitenste buizen zijn voorzien van een schaalverdeling, een kraantje aan de bovenkant en een GL schroefverbinding aan de onderkant, voor het aansluiten van de elektrode. Deze elektrode dient gemaakt te zijn van een inert materiaal. Daarom is er bij InstruLabo voor een platina elektrode gekozen is. Andere uitvoeringen van het toestel volgens Hoffman zijn op aanvraag leverbaar.

Gebruik van het Toestel volgens Hofmann

De middelste buis is aan de bovenkant open en net onder die opening voorzien van een bolvormig gedeelte. Door deze buis wordt het toestel van Hofmann gevuld met gedestilleerd water, waaraan een elektrolyt wordt toegevoegd om het mengsel geleidend te maken. 

Door tussen de elektroden een elektrisch potentiaal aan te brengen, zal er na enige tijd zuurstof  boven de anode en waterstof boven de kathode ontstaan. Er wordt twee maal zoveel waterstof geproduceerd. Zuurstof kan men bijvoorbeeld aantonen met een gloeiende houten spaander. Deze zal door zuurstof een vlam gaan vormen. Waterstof kan men laten verbranden met een vlam.

PH-indicator toevoegen

Eventueel kan er een pH-indicator (bijvoorbeeld methylrood) worden toegevoegd. Deze indicator kleur rood in zuur milieu en geel in basisch milieu.

Bij de anode wordt H+ gevormd, waardoor het milieu zuur wordt:

2H2O => O2 + 4H+ + 4e-

Bij de kathode zorgt het gevormde OH- voor een basisch milieu:

2H2O + 2e- => 2OH- + H2

Samenstelling van het Toestel volgens Hofmann

Door het modulaire systeem van het toestel van Hofmann, dat InstruLabo hanteert, kunt u ook eenvoudig de onderdelen die u eventueel al in bezit heeft, uitbreiden tot een compleet systeem en een stabiele opstelling van het toestel van Hofmann. 

Search engine powered by ElasticSuite