Kooksteentjes

Aan het destilleren en problemen met kookvertraging? Tip: kooksteentjes kopen! Kookvertraging kan heftig zijn bij sommige chemische processen tijdens de destillatie. Dit als gevolg van een kettingreactie ten gevolge van ontstane glasbellen en de daardoor geproduceerde trillingen.

... Lees meer
16 producten
Sorteer op

Hoe werken kooksteentjes?

Het toevoegen van kooksteentjes voorkomt deze kookvertraging en bevordert dat de vloeistof op een rustige, gelijkmatige manier kookt. Het uit het vat spatten van de vloeistof met alle gevaarlijke gevolgen wordt met kooksteentjes voorkomen. Door de werking van de oppervlaktespanning van een vloeistof ontstaat kookvertraging. Met kooksteentjes wordt ingegrepen in dit proces. De kookvertraging kan ook vermindert worden, door de vloeistof in beweging te houden Ter vergelijking: als tijdens het koken van soep, luchtbellen ontstaan, verdwijnen deze als men in de soep roert.

Wat is het verschil tussen poreuze en niet-poreuze kooksteentjes?

Het gebruik van poreuze kooksteentjes (zoals puimsteen) werkt in principe het beste. Dit soort kooksteentjes geeft minuscule gasbelletjes af, die dienen als dampkernen. Het nadeel van poreuze kooksteentjes is, dat de werking van deze kooksteentjes snel afneemt. Om deze reden is het het beste is om bij ieder proces nieuw kooksteentje te gebruiken. Niet-poreuze kooksteentjes (zoals PTFE-bolletjes en glasparels) zijn minder effectief, maar zijn geschikt voor meervoudig gebruik.

Kooksteentjes of capillair gebruiken

Niet alle soorten kooksteentjes werken niet bij vacuümdestillatie. Bij vacuümdestillatie kan al alternatief gebruik worden gemaakt van een capillair, dat eindigt in de vloeistof en er zorg voor draagt dat belletjes in de vloeistof komen. Hierdoor wordt de vloeistof in beweging gehouden en wordt kookvertraging voorkomen. Een andere manier om de vloeistof in beweging te houden is roeren, bijvoorbeeld met een magneetroerstaafje en magneetroerder (al dan niet gecombineerd met een verwarmingsmantel).

InstruLabo levert de volgende typen kooksteentjes:

Puimsteen kooksteentjes: zie artikel 211835.00500 en 211838.05000
Keramieke kooksteentjes: zie artikel 137.992
Kooksteenjes van natuurlijk materiaal: zie artikel 137.994
Resistente koosteentjes: zie artikel 137.996 en 137.998
PTFE-bolletjes: zie artikel 611.272 en 611.274
Glasparels: zie artikel 107.602 tot en met 107.616

Search engine powered by ElasticSuite