Tensiometer

Een tensiometer is een handig apparaat waarmee je de oppervlaktespanning van één vloeistof, en/of de grensvlakspanning tussen twee vloeistoffen meet. Dit gebeurt aan de hand van zuigspanning. Er bestaan diverse soorten tensiometers met verschillende methoden, voor bepaalde meetbereiken en problemen. Zo wordt een tensiometer regelmatig gebruikt voor het meten van vocht in een bodem, maar ook als bloeddrukmeter.

InstruLabo verkoopt naast tensiometers ook andere meet- en regeltechniek, zoals densitometers, zuurstofmeters en pH-meters. Het team van InstruLabo helpt jou graag verder met behulp van persoonlijk advies, dus neem bij vragen vooral contact met ons op!

... Lees meer
5 producten
Sorteer op

Wat is een tensiometer?

Een tensiometer is een handig apparaat dat je kunt gebruiken in het laboratorium. Met een tensiometer meet je de oppervlaktespanning van één vloeistof, en/of de grensvlakspanning tussen twee vloeistoffen, aan de hand van zuigspanning. Er zijn diverse soorten tensiometers op de markt, die functioneren middels bepaalde methoden - en die bedoeld zijn voor verschillende meetbereiken en problemen. 

Digitale tensiometer van het merk SAUTER

Tensiometer medical

Zoals hierboven benoemd, worden tensiometers gebruikt voor verschillende meetbereiken en problemen. Zo wordt, als het gaat om tensiometers, vaak de term ‘tensiometer medical’ genoemd. Dit duidt op het gebruik van een tensiometer als medisch hulpmiddel. Een tensiometer wordt dan ook vaak ingezet voor het opmeten van je bloeddruk. 

Ook de term ‘tensiometer soil moisture’ zie je vaak voorbij komen als je zoekt op tensiometers. Hiermee wordt de tensiometer in verband gebracht met het meten van de vochtigheid van een bodem. Dit kan erg behulpzaam zijn als je wilt weten of jouw planten bijvoorbeeld voldoende water hebben. 

Hoe werkt een tensiometer?

Een tensiometer werkt middels zuigspanning. In het geval van een tensiometer die de soil moisture (grondvochtigheid) meet, ontstaat deze spanning doordat planten water uit de bodem opnemen, tegen de zuigkracht van de grond in. De tensiometer meet de zuigkracht waarmee het water - dat zich in de grond bevindt - wordt vastgehouden. Op het display van de tensiometer kun je vervolgens zien wat de onderdruk is, die ontstaat in de buis van de meter. Het getal dat je op het display kunt aflezen, weergeeft de minimale zuigkracht die de wortels moeten uitoefenen om water uit de grond te kunnen opnemen.

Tensiometers bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we een aantal tensiometers die jou heel nauwkeurig kunnen helpen bij het meten van spanning. Neem een kijkje in ons assortiment en ontdek of er iets tussen zit waar jij bij gebaat bent. 

Wil je graag wat meer advies, voordat je een tensiometer gaat kopen? Dat begrijpen we. Via onze contactpagina helpen we je heel graag verder met al jouw vragen.

Tensiometer kopen bij InstruLabo? Dan krijg je:

  • Advies op maat van een deskundig team
  • Producten van een betrouwbaar en ISO-gecertificeerd bedrijf
  • Gegarandeerd goede kwaliteit (al sinds 1972)
Search engine powered by ElasticSuite