Centrifuges (Hermle)

Centrifuge kopen? Wij helpen je graag bij het bestellen van een nieuwe centrifuge. Ons aanbod varieert tussen verschillende soorten centrifuges die uitermate geschikt zijn voor in laboratoriums. 

... Lees meer
Producten 1-24 van 60
Sorteer op

Wat is een centrifuge?

Een ander woord voor centrifuge is “separator”, het is een apparaat dat mengsels scheidt door een middelpuntvliedende kracht. Dit is een kracht die bij veel centrifuges sterker is dan de natuurlijke zwaartekracht.

Wat wordt er bedoeld met middelpuntvliedende kracht?

Middelpuntvliedende kracht wordt ook wel “centrifugale kracht” genoemd, dit is een niet bestaande kracht (schijnkracht). Deze kracht ontstaat wanneer een voorwerp een ronddraaiende beweging maakt. Hoe sneller het voorwerp ronddraait, hoe groter de middelpuntvliedende kracht. Dit wordt gebruikt in centrifuges om vloeistoffen te scheiden van elkaar. 

Hoe werkt een centrifuge?

Wanneer een bepaald mengsel of vloeistof een niet oplosbare stof bevat, wordt er gebruik gemaakt van centrifugeren. Een centrifuge is een apparaat met een ronddraaiende gedeelte dat gebruik maakt van een middelpuntvliedende kracht om bepaalde vloeistoffen te scheiden van elkaar. 

Het ronddraaiende gedeelte van de centrifuge wordt de “rotor” genoemd. In de rotor is plaats voor meerdere reageerbuisjes met daarin de vloeistoffen. Door het ronddraaien van de rotor worden de zwaarste deeltjes naar beneden gedrukt in de buisjes. De lichtste deeltjes blijven bovenaan. De scheiding in een centrifuge komt dus door het verschil in dichtheid van de vloeistoffen.

Search engine powered by ElasticSuite