Smeltkroes

Een smeltkroes is een potvormige houder met een deksel waarin vaste stoffen tot in hoge temperaturen kunnen worden verhit. Door het gebruik van een smeltkroes kan het smeltpunt van de vaste stof bereikt worden. In veel gevallen worden smeltkroezen gebruikt voor het legeren van metalen. Er zijn veel verschillende manieren waarop de smeltkroes kan worden verhit. De verhitting kan gebeuren door vuur, maar dit kan ook met elektrische inductie of door het gebruik van gas. 

... Lees meer
19 producten
Sorteer op

Smeltkroezen

Smeltkroezen werden in het verleden meestal van klei gemaakt, maar tegenwoordig kan het van elk materiaal worden gemaakt dat bestand is tegen temperaturen die hoog genoeg zijn om de inhoud te smelten. In het laboratorium worden smeltkroezen gebruikt om chemische verbindingen te bevatten bij verhitting tot extreem hoge temperaturen. 

Smeltkroezen en hun deksels worden gemaakt van hittebestendige materialen. Dit is vaak porselein, aluminiumoxide of een inert metaal. De deksel van de smeltkroes is meestal los passend om gassen te laten ontsnappen tijdens het verwarmen van iets. 

Verschillende maten

Bij InstruLabo hebben diverse maten smeltkroezen, die voor verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden.

Smeltkroes hoog

De hoge smeltkroes is geschikt voor het smelten van kleinere hoeveelheden materiaal, zoals edelmetalen en legeringen. Het hogere ontwerp helpt om het materiaal sneller en gelijkmatiger te verwarmen, en het zorgt ook voor een efficiëntere gietmethode.

Smeltkroes porselein hoog dxh 40x51 mm 40 ml type 79C-2 voorzien van 2 cijfers

Smeltkroes middelhoog

Een middelhoge smeltkroes heeft meestal een bredere diameter en is korter dan de hoge smeltkroes. Het is geschikt voor het smelten van grotere hoeveelheden materiaal, zoals non-ferro metalen. Het bredere ontwerp zorgt voor een groter smeltoppervlak, wat resulteert in een snellere en meer gelijkmatige verwarming van het materiaal.

Smeltkroes porselein middelhoge vorm dxh 89x75 mm 300 ml type 79MF-1a

Smeltkroes breed

Een brede smeltkroes heeft een nog grotere diameter en een lage hoogte. Het is geschikt voor het smelten van grote hoeveelheden materiaal, zoals aluminium en andere non-ferro metalen. Het brede ontwerp zorgt voor een groot smeltoppervlak, wat de warmteverdeling en de efficiëntie van het smeltproces verbetert.

Smeltkroes porselein breed dxh 50x32 mm 40 ml 79-2 voorzien van 3 cijfers

Smeltkroes voorverwarmen

Een smeltkroes moet de eerste keer langzaam worden verhit. Na gebruik moet hij altijd worden leeggegoten en daarna droog worden opgeslagen. De smeltkroes moet op een aantal momenten worden voorverwarmd. Dit is bij het eerste gebruik, na lang niet gebruikt te hebben en na dat het nat is geworden.

Tijdens het productieproces moet de metaal-vloeistof op een bepaald niveau worden gehouden. Een te laag niveau zorgt ervoor dat de smeltkroes aan de lucht wordt blootgesteld en verergert de oxidatie, terwijl een te hoog niveau ervoor zorgt dat de smeltkroes overloopt en de oven beschadigt.  

Smeltkroezen bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van chemicaliën tot bescherming en laboratorium glaswerk. Voor al u laboratorium werkzaamheden kunt u bij ons terecht. Zo hebben wij ook een groot aanbod aan smeltkroezen. De smeltkroezen van InstruLabo zijn gemaakt van porselein. We hebben een erg ruim aanbod aan verschillende maten. Zo kunt u precies de maat die u nodig heeft kiezen. 

Smeltkroes kopen?

Heeft u interesse in een smeltkroes van InstruLabo of in een van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen zeker contact met ons op. We hebben bij InstruLabo professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen. 

Search engine powered by ElasticSuite