Laden...

Oculair

Een oculair is een lens of lenzenstelsel waarmee de scherpte van beelden via een telescoop of microscoop aangepast kunnen worden. Vroeger werd een oculair ook wel ooglens genoemd, maar deze term leverde veel verwarring op met de lens in het oog. Met een oculair kunnen beelden van zowel veraf als dicht bij waargenomen worden met het menselijk oog. Bij veel microscopen en telescopen is het mogelijk om de oculair te vervangen en zo Lees meer

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 28

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 28

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Een oculair is een lens of lenzenstelsel waarmee de scherpte van beelden via een telescoop of microscoop aangepast kunnen worden. Vroeger werd een oculair ook wel ooglens genoemd, maar deze term leverde veel verwarring op met de lens in het oog. Met een oculair kunnen beelden van zowel veraf als dicht bij waargenomen worden met het menselijk oog. Bij veel microscopen en telescopen is het mogelijk om de oculair te vervangen en zo een vergroting of verkleining te creëren.

Maximale vergroting

Voor elk apparaat waar een oculair op van toepassing is, geldt er een maximale vergrotingsfactor. Wanneer deze vergrotingsfactor wordt overschreden ontstaat er een onscherp beeld. Dit is ook één van de factoren die bepalend zijn om een object scherp in beeld te krijgen. Het is ook van belang dat de juist oculair op het apparaat zit. 

De vergroting is uit te rekenen door de brandpuntafstand van het objectief te delen door dat van het oculair. Is dit bijvoorbeeld 500/25, dan is de factor dus 20. De regel voor de maximale vergroting is dat deze niet hoger mag zijn dan tweemaal de diameter van het objectief. Hebben we een objectief van 25 mm dan mag er dus maximaal 50 keer vergroot worden. Hou bij het aanschaffen van een oculair hier dus ook rekening mee.  

Oculairs bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van chemicaliën tot bescherming en laboratorium glaswerk. Voor al u laboratorium werkzaamheden kunt u bij ons terecht. Zo verkopen wij dus ook oculairs van goede kwaliteit. Deze vindt u bij ons in verschillende maten en verschillende merken. De maten lopen van 9 mm tot 23.2 mm. Voldoende opties dus! Neem een kijkje door ons gehele assortiment om een beter beeld te krijgen van ons aanbod.

Oculair kopen?

Bent u geïnteresseerd in een oculair van InstruLabo of in een van onze andere producten?  Neem bij twijfels of vragen zeker contact met ons op. We hebben bij InstruLabo professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen. 

U heeft 1 product in de vergelijking Alles wissen Vergelijken