Pomp soorten

Op zoek naar een pomp voor in het laboratorium? Bij Instrulabo is er een ruime keuze aan verschillende pomp soorten. 

... Lees meer
19 producten
Sorteer op

Verschillende pomp soorten

Bij instrulabo zijn er verschillende pompen verkrijgbaar. Deze pompen hebben allemaal hun eigen werking en gebruiksaanwijzing. Lees hieronder meer over de membraanpomp, vacuümpomp, vatenpomp en de waterstraalluchtpomp.

Membraanpompen

Een membraanpomp maakt gebruik van heen en weer gaande membranen. Dit zorgt voor een geleidelijke aanzuig- en uitdrukkracht. In een membraanpomp zitten twee membranen die door een centraal gelegen as met elkaar verbonden zijn. De twee membranen werken als een scheiding tussen de perslucht en de op te zuigen vloeistof. In het middenblok van de membraanpomp zit een luchtklep. Hiermee wordt de samengeperste lucht naar de achterkant van membraan 1 gedrukt. Tegelijkertijd beweegt membraan 2 weg van het middenblok. Hierdoor zorgt membraan 1 voor een perskracht en membraan 2 voor een zuigkracht. 

Waarvoor kan een membraanpomp gebruikt worden?

Membraanpompen worden vaak gebruikt in diverse industrieën. Vooral bij vloeistoffen met niet-waterige eigenschappen, zoals:

  • Bijtende chemicaliën
  • Vluchtige oplossingen
  • Kleverige vloeistoffen
  • farmaceutische producten
  • Vuil water 
  • Crème, gel of olie
  • kleine vaste stoffen

Vacuümpompen

Met een vacuümpomp wordt vacuüm gegenereerd. Dit werkt ongeveer hetzelfde als een compressor. De focus ligt hier echter niet op het persen van lucht, maar op het aanzuigen van lucht Een vacuümpomp wordt gebruikt om lucht of een bepaalde gas uit een ruimte te trekken.

Vatenpompen

De kunststoffen vatenpompen dienen grotendeels als doseerpompen. Deze pompsoort is handig om een specifieke dosering te verkrijgen van een vloeistof. De vatenpomp varieert van een handpomp tot voetpomp en zoals eerder genoemd doseerpomp. De verschillende vatenpompen zijn allemaal gemaakt van kunststof. Daarnaast zijn de vatenpompen verkrijgbaar in diverse maten. 

Waterstraalluchtpompen

Een waterstraalpomp is een zeer eenvoudig soort pomp. Deze pomp is als het ware een vacuümpomp zonder bewegende delen. De pomp moet aangesloten zijn op een watervoorraad. Het water komt onderin het de pomp binnen en verlaat de straalbuis met een hoge snelheid. Door de hoge snelheid waarmee het water de straalbuis verlaat, ontstaat er een onderdruk in de mengkamer van de pomp. Hierdoor kunnen er via de zijopening nu gassen of vloeistoffen aangezogen worden. De aangezogen substantie verlaat samen met het water de waterstraalpomp. 

De waterstraalpomp verbruikt veel water omdat het alleen werkt met een continue waterstroom. Om water te besparen kan er gebruik worden gemaakt van een opvangbasis, waardoor het water wordt rondgepompt.

Pomp kopen bij Instrulabo

Op zoek naar een speciaal soort pomp? Bij Instrulabo hebben wij verschillende soorten pompen. Nog vragen over één van onze pompen of over een ander artikel? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Search engine powered by ElasticSuite