Autoclaaf

Een autoclaaf is een soort sterilisator die werkt door middel van stoom. Daarmee kunnen onder druk vloeistoffen, instrumenten, glas en andere materialen gesteriliseerd worden. Een autoclaaf wordt vaak gebruikt voor het steriliseren van chirurgische apparatuur, laboratoriuminstrumenten, farmaceutische artikelen en andere materialen. Door de druk en hoge temperatuur in de autoclaaf, doodt het apparaat kiemen, sporen en bacteriën. Dit zorgt ervoor dat uw instrument steriel zijn en nogmaals gebruikt kunnen worden. Bekijk ons volledige assortiment aan autoclaven hieronder en bestel eenvoudig online.

... Lees meer
6 producten
Sorteer op

Hoe werkt een autoclaaf?

Een autoclaaf bestaat onder andere uit een drukvat dat water bevat. Het water wordt verwarmd, waardoor stoom ontstaat. Door de productie van stoom, verhoogt de druk in de autoclaaf en wordt het sterilisatieproces opgestart. De bacteriën en organismes worden door deze hoge druk gedood. In het drukvat zit een bak van gaas of geperforeerd metaal. Hierin kunnen de instrumenten geplaatst en gesteriliseerd worden.

Er worden drie types autoclaven onderscheiden:

  • Het B-type toestel: deze autoclaaf heeft een vacuümpomp die een voor- en na vacuüm maakt.
  • Het S-type toestel: deze autoclaaf heeft óf een voor-vacuüm óf een na-vacuüm.
  • Het N-type toestel: deze autoclaaf heeft geen vacuüm.

De optimale samenstelling van stoom in een autoclaaf is 3% vloeibaar en 97% stoom. Wanneer de vochtpercentages veranderen, beïnvloedt dit ook de sterilisatietijd. Minder dan 3% luchtvochtigheid produceert zogenaamde droge of oververhitte stoom. Door deze stoom verhoogt de sterilisatietijd omdat het de energie overdraagbaarheid vermindert. Oververhitte stoom in een autoclaaf werkt dan net zo als een oven met droge warmte.

Verschillende soorten autoclaven

Autoclaven bestaan in allerlei afmetingen en types. Ieder type autoclaaf heeft zijn eigen specifieke functie. In laboratoria wordt meestal gebruik gemaakt van een tafelmodel autoclaaf. De grootte van deze autoclaaf is vergelijkbaar met die van een magnetron, wat het apparaat handzaam in gebruik maakt. In ziekenhuizen worden vaak juiste grote types autoclaven ingezet, om het autoclaveren van grote apparaten mogelijk te maken.

Waar wordt een autoclaaf voor gebruikt?

Een autoclaaf wordt ook wel een sterilisator genoemd. De autoclaaf reinigt medische of laboratoriuminstrumenten door ze te verhitten tot boven het kookpunt. In ziekenhuizen worden grote formaten autoclaven gebruikt, zodat veel chirurgische instrumenten in een enkele sterilisatiecyclus worden verwerkt. Door de unieke vormgeving van een autoclaaf, kan het apparaat ook vloeistoffen steriliseren.

Werking autoclaaf testen

Om er zeker van te zijn dat de autoclaaf naar behoren werkt, is het belangrijk om het apparaat met regelmaat te testen. De werking van een autoclaaf kan getest worden met tape indicatoren. De stukjes tape worden meegenomen in het sterilisatieproces. Ontstaan er donker gekleurde strepen op de tape? Dan is de sterilisatie geslaagd en werkt het autoclaveren van het apparaat. Veranderen de stukjes tape niet van kleur? Dan werkt de autoclaaf niet goed (meer). Dan is het dus hoog tijd om uw autoclaaf te onderhouden of te vervangen. In ons assortiment vindt u verschillende soorten autoclaven die geschikt zijn voor het autoclaveren van allerlei stoffen, waaronder de autoclaven van CertoClav.

Autoclaaf kopen bij InstruLabo

Bent u op zoek naar een autoclaaf van hoogwaardige kwaliteit? Dan vindt u in ons assortiment veel opties die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Zo kunt u voor het autoclaveren van allerlei vloeistoffen en instrumenten altijd de geschikte autoclaaf vinden. Komt u er toch niet helemaal uit? Onze medewerkers zijn CertoClav gecertificeerd en weten dus het fijne van verschillende soorten autoclaven. Neem contact met ons op voor professioneel advies over de geschikte autoclaaf voor uw toepassing. Ook bij andere vragen staan we u graag te woord.

Search engine powered by ElasticSuite